Nada Koturić
Typography

Ovo je svečanost umjetnosti u Tolisi, jer u tom je kolažu je pisana riječ u prekrasnom obolu glazbe uz izložbu fotografija. Sve prati čuvanje sjećanja na vaše značajne osobe kao što je bio fra Martin Nedić, te očuvanje kulturnog identiteta vašeg zavičaja na čemu vam čestitam, kazala je Ružica Martinović Vlahović, primajući prvu Književnu nagradu Fra Martin Nedić.

Nagrada je ustanovila Zaklada Terra Tolis kako bi se očuvalo sjećanje na prvog ilirca i hrvatskog pjesnika i dodjeljuje je od 2010.godine. Laureati su među ostalim bili ugledni književnici poput Julijane Matanović, Josipa Mlakića i akademika Luke Paljetka.

22 književna rada

Prosudbeno povjerenstvo prof. Krešimir Dominković, prof. Katarina Marošević i Marko Matolić imali su tešku zadaću odabrati od pristigla na natječaj (od početka ove godine do 01. travnja 2022.g.) ukupno 22 književna rada iz BiH i RH tri najbolja. Ove su godine tri književne nagrade primile tri dame, a nagrade su se sastojale od Plakete i novčanog iznosa. Prvonagrađena autorica Ružica Martinović Vlahović rođena je u Zagrebu, a u Slavonskome Brodu dočekala je mirovinu radeći kao specijalistica u bolnici. Svoju zbirku poezije naslovila je „Nasmijane zvijezde“ sa stihovima Marijanske tematike.

nagrada

-Nagrada mi je, dodala je, tim draža jer nosi ime po svećeniku ujedno i pjesniku. -Pobjednička zbirka pjesama obiluje prekrasnim ilustracijama sa vrhunskim djelima sakralne tematike. Gospa Marija jedna je od središnjih figura za svakoga vjernika Katolika i uvijek je moguće naći originalan pristup, autentičan, iskren, lijep i inspirativan. Pišući o njoj, autorica zapravo piše o sebi, vlastitom poimanju vjere, smislu našega postojanja, istaknuo je predsjednik prosudbenom povjerenstva prof. Krešimir Damjanović.

Umjetnost oaza slobode

Među dosta proznih djela koji su prispjeli za natječaj, ističe prof. Damjanović, jedan se roman posebno istaknuo „Subota“ sa podnaslovom - Potraga za izgubljenim sjećanjem. Druga nagrada pripala je Đurđici Stuhlreiter iz Nove Gradiške iz Osijeka. Nagrađivana književnica, ovoga puta okušala se sa trećim po redu romanom.- Ako je umjetnost posljednja oaza slobode, onda smo svi mi ovdje zaista slobodni, jer sa pisanom riječi doista budemo ono što želimo, kako bi svojim promišljanjem učinili ovaj svijet boljim i ljepšim za život, istaknula je autorica.

Dobitnica treće nagrade je Azemina Krehić za poeziju „Zrcalo od mjedi“. Svečanost dodjele književne nagrade Fra Martin Nedić nadahnuto je vodila prof. Katarina Marošević, sve su pratili stihovi u izvedbi mladog i darovitog posavskog umjetnika Josipa Arlovića, a večer su upotpunili prekrasnim glazbenim izvedbama Ivona Dominković i Matea Pejić. Manifestacija „Dani Tolise“ nastavlja u umjetničkom ritmu jer na svoje će doći i likovni umjetnici koji će na nekoliko lokacija Tolise inspirirani Posavinom stvarati svoja slikarska djela.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić