Nada Koturić
Typography

ORAŠJE-Ritam života u Posavini slijedi nekako ritam godišnjih doba. Tolisa tako sa nestrpljenjem očekuje kasno proljeće kako bi sa lijepim danima širokim osmjehom kao posavska ravnica dočekala brojne goste svoje središnje kulturno zabavne sedmodnevne manifestacije. Pripremili su i ovoga puta i uvezali u svoju tolišku tkanicu promocije knjiga, koncerte, izložbe, sportska natjecanja sa brojnim sadržajima.

danitolise01

Dominković: Čuvamo kulturno blago Posavine kroz brojne sadržaje

Sve je sa nekim posebnim etno štihom koju čini čuvanje tradicionalnog izvornog kulturnog bogatstva, no u modernom ruhu primjerenom današnjem internetskom vremenu. Već šesnaestu godinu za redom traju „Dani Tolise“ što daje za pravo Organizacijskom odboru manifestacije da kažu, postali smo respektabilni i uspješni. Upravo zato smo upitali predsjednika Zaklade Terra Tolys Daniela Dominkovića, gdje leži ključ uspjeha.

Sve spaja Tolisa

- Odgovor je vrlo jednostavan, nakon što se spusti zastor manifestacije mi nakon kraće pauze odmah krećemo sa pripremama za iduće Dane Tolise. Postali smo manifestacija kojoj se raduju sve generacije, okupljamo ljude raznih interesa ne samo iz Tolise, već iz Posavine, a sve više i iz drugih dijelova BiH i Hrvatske. Sve spaja Tolisa. Zanimljivo je da mnogi iz Njemačke, Austrije, Švicarske planiraju baš sada odmor kako bi u bili s nama i sudjelovali u sadržajima Dana Tolise. Trudimo se zato uvijek biti aktualni i uvoditi nešto novo, zanimljivo, što će okupiti sve više ljudi, dakle uvijek želimo omasoviti manifestaciju. Ono što je izuzetno važno, bez čega ne bismo mogli, jesu brojni volonteri, njih stotinjak koji se dobrovoljno javljaju kako bi bili na raspolaganju u tijeku priprema, za vrijeme događaja, ali i poslije.

danitolise02

KUD „Kralj Tomislav“ Tolisa

Također, brojni su pokrovitelji, sponzori i donatori, bez kojih bi bilo teško sve ovo raditi. Ono što nas veseli je da se mnogi od njih sami javljaju i nude financijsku pomoć, što je potvrda da dobro radimo. Organizacijski odbor broji 35 članova a njih 11 je iz drugih mjesta, što također govori o načinu našeg rada, jer ne gledamo samo lokalno. Sve organiziramo na način da se svaki detalj fešte unaprijed planira, djelujemo kroz osam pododbora i ništa ne biva prepušteno slučaju. Vjerujem kako će i ovi Dani Tolise biti jedni od zbog koje će nam se uvijek posjetitelji vraćati u većem broju. Već sada pozivam sve koji žele, neka navrate u dane manifestacije bit će dobrodošli, a zabava je zagarantirana, poručuje Dominković.

Književna nagrada

Manifestaciju je otvorio spust rijekom Savom kajacima, kanuima i SUP daskama od Domaljevca do Tolise .-Ovo je uvertira cijele fešte za koju smo se dugo pripremali, cijelo mjesto praktički podigli na noge, uredili dvorišta i spremno dočekujemo u utorak 31. svibnja u našem Dvoru da manifestaciju svečano otvorit predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, kaže nam angažirani predsjednik mjesne zajednice, Mijo Oršolić. Osobenost „Dana Tolise jesu i promocije knjiga. Ove će godine to biti knjiga „Sabrane pjesme“ Ambre Maroševića. Važan je sadržaj Dana Tolise i dodjela Književne nagrade „Fra Martin Nedić“. Predsjednik prosudbenog odbora Krešimir Dominković iz Zagreba rado dođe u svoju rodnu Tolisu kako bi uobličio završnicu višemjesečnog posla. Prosudbeno povjerenstvo odabralo je od 22 književnih djela deset koja ulaze u uži izbor za dobitnika književne nagrade : Azemina Krehić „Zrcalo od mjedi“ iz Tešanja, Zdenka Čorkalo – „Druga orahova ljuska“ iz Imotskog, Željko Funda – „Priče o smrti“ iz Osijeka, Đurđica Stuhlreiter iz Zagreba, Stjepan Crnić „Kamo smjestiti baku?“ iz Zagreba, Tomislav Šovagović iz Zagreba, Stanko Krnjić „Ostavljeni“ iz Dubrovnika, Snježana Budanec – „XY kompilacija“ iz Zagreba, Ružica Martinović-Vlahović „Nasmijane zvijezde“ iz Splita i Ljubica Ribić, Milan Novak – „Lađa od lubja“ iz Varaždina.

danitolise03

Tolisa u vrijeme manifestacije udvostruči broj mještana

Koncerti, etno sadržaji

„Dani Tolise nisu zapostavili ni umjetničke sadržaje jer bit će organizirana likovna kolonija „Posavski motivi“ a glazbom će se spojiti posavska ravnica sa Mediteranom što će svojim pjesmama učiniti koncert klape Cambi u okviru „Ethno Plugged In“ festivala. Zanimljivost manifestacije čine sadržaji kojima Tolisa čuva od zaborava neke stare sportove kroz „Igrarijadu“ što prati i posavska gastronomija stogodišnjih recepata u spravljanju najbolje posavske pogače, ali i natjecanje u kuhanju fiša i čobanca. Sve će pratiti promocija craft piva. Što se sportskih sadržaja tiče niti njih neće nedostajati. Održat će se šahovski turnir i biciklijada a osobito je posjećen Memorijalni odbojkaški turnir „Čarli -Žiri“. Svake godine turnir okupi odbojkaše iz Tolise razasute diljem svijeta kako bi zaigrali na najdražem terenu svoje Tolise. Manifestaciju po tradiciju zatvara Međunarodna smotra folklora koja započinje svečanim defileom KUD-ova ulicama Tolise sa završnicom na velikom koncertu na stadionu SD Sloga Tolisa.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić