Nada Koturić
Typography

ORAŠJE- Nakon Singapura, Švicarskoj i Hrvatskoj, gospodarstvenik posavskih korijena Ivica Turza milijunska ulaganja usmjerava u Orašje gdje planira da njegova tvrtka Maxhof postane središte proizvodnje sitnih kućanskih aparata za Europu. Iako je korijenima vezan za Posavinu Turza ipak ekonomski razmišlja, a privukla ga je prije svega oraška poslovna zona za uređenom  infrastrukturom, položaj Orašja na granici sa Europom i odlična prometna povezanost sa autocestama i glavnim prometnicama koje vode prema Zagrebu, Beogradu, Budimpešti ili Sarajevu.

Sve je blizu, u prosjeku sa oko 250 km od jednog do drugoga, a u središtu je perfektno povezano sa Orašjem. Mislim da bolje ne može za gospodarstvenika, kaže nam Turza, menager eminentnog američkog investicijskog fonda zadužen za tržište Dalekog istoka sa sjedištem u Singapuru, koji već sedam godina živi u Singapuru.

Nakon Singapura Orašje

Turza ne skriva zadovoljstvo započetim biznisom u Orašju. Prvu tvrtku u BiH otvorio je upravo u Orašju s namjerom da ona bude središte za cijelu Europu. U vremenu kada mnogi odlaze prema zapadu,  Turza je krenuo obrnuto, od zapada prema BiH. Ovih dana kada je koronavirus jedina tema o kojoj se govori u svjetskim razmjerima veliki poslovno proizvodni  objekt Maxhofa u Orašju se pokriva, čime Turza dodatno potvrđuje svoje riječi.

– Izgradili smo ovaj objekt jer želimo da Orašje bude naše središte proizvodnje za cijelu Europu.

ivica turza 1024

Ja za Posavinu vidim svijetlu budućnost. To potvrđujem i milijunskim ulaganjem, a ja i moja tvrtka potrudit ćemo se otvoriti za mlade kvalitetna radna mjesta zbog kojih će se vraćati, a ne odlaziti iz posavske ravnice. Svi su stali sa proizvodnjama, no sa ovim radovima mi šaljemo poruku da život ne smije stati  jer mi moramo raditi i ispunjavati bar minimalno neke planove, kazao nam je telefonski Turza. Dodaje kako želi suradnju sa Sveučilištem Mostar jer u Orašju je dislocirani Centar studiranja koji može educirati kadrove u tom smjeru.

Grade poslovno proizvodni objekt

Obišli smo gradilište na Poslovnoj zoni Dusine na kojem djelatnici postavljaju veliku krovnu konstrukciju poslovno proizvodne zgrade. Budno  ih nadzire izvršni direktor Jozo Puškarić. -Mi pokazujemo da se okrećemo životu jer ne smijemo biti zarobljeni pesimizmom i ne gledati u budućnost. Naravno, djelatnici koji su sada na terenu poštuju sve upute kriznih stožera o ponašanju a stalne uposlenike poslali da doma rade preko kompjutora jer djelatnici su najveća vrijednost tvrtke. U travnju zatvaramo objekt stolarijom i krećemo sa unutarnjim uređenjem. Inače mi u cijelosti upravljamo procesom proizvodnje sitnih kućanskih aparata što uključuje čak i dizajn iz BiH uz pomoć 2 dizajnera iz Njemačke koji vrše potporu dok mi ne budemo spremni u cijelosti preuzeti i taj dio.puskaric 1024

Da bi se uskladili sa europskim standardima naš je moto rada „kvalitetom do kupca“ a tome će u budućnosti sve više težiti, dodaje Puškarić. Inače Maxhof već je stvorio proizvodnju u Orašje, ali rade u iznajmljenim prostorima. Sa novom poslovno- upravnom zgradom stvorili su uvjete za proširenje proizvodnje, samim tim i nova zapošljavanja. Ovih dana otvorili su i tvrtku Maxhofa i u susjednoj Županji jer ne žele da ih netko zastupa, kažu, to sami najbolje rade. -Što se Orašja tiče, zaključuje Puškarić, planiramo se ove godine uselili i uveliko započeti posao jer ohrabrujuće vijesti dobivamo od Ivice gdje se pogoni u Singapuru polako vraćaju u funkciju.

Za Posavinu.org piše Nada Koturićmaxhof