Nada Koturić
Typography

DOMALJEVAC-Nogometaši HNK Mladost“ Domaljevac pokazali su koliko za sportaše nema nikakvih barijera kada je u pitanju humanitarna akcija. Trener i igrač HNK Mladosti Matijas Pejić ističe kako nije bilo dvojbe niti kod jednog pozvanog igrača, a radi se o nogometašima iz aktualne prve lige ili pak velikim bivšim reprezentativcima.

sara racun

-Kada sam čuo od mojeg prijatelja, Sarinog tate, inače nogometaša, da mu je djevojčica bolesna, odmah sam svoju ideju prenio u svoj klub koji iza sebe ima dosta humanitarnih akcija i eto, susret je odigran. Smatram da u ovo vrijeme covida sport spaja i okuplja ljude pozitivne energije, ističe Matijas. Nogometaše Orašja, Šamca i Modriče pozvao na susret humanosti Nikola Nikić, bivši izbornik u19 i u21 reprezentacija BiH, te Ilija Lucić trenutni izbornik u17 ženske nogometne reprezentacije BiH. Na stadionu u Domaljevcu nogometaši su najprije istrčali na teren i pozdravili malenu trogodišnju Saru i njene roditelje, a onda zaigrali susret u kojem su rezultati bili u prvom planu, a prikupljanje sredstava za oboljelu djevojčicu prioritet.

sara s roditeljima

Malena Sara sa roditeljima pratila utakmicu u Domaljevcu

Borba za život djeteta

Hrabra trogodišnja djevojčica Sara Maksimović iz Šamca boluje od teške i rijetke i u svijetu genetske bolesti mukopolisaharidoze. Jedinu šansu u borbi za život svojeg djeteta Sarini roditelji Jelena i Perica polažu u transplantaciji koštane srži u klinici u Turskoj, za šta im je potrebno 150.000 nedostižnih eura. Ipak, niti trenutka nisu dvojili da se upuste u tu bitku za život svoje djevojčice. Na mnoga su vrata zdravstvenih institucija kucali i mnoga su bila zatvorena jer za liječenje, no javnost nije ostala nijema na ovu životnu priču. Kada je bolest u pitanju , kao i u mnogim drugim slučajevima, posavska regija je izbrisala sve barijere i krenula sakupljati novce kroz organiziranje koncerata, sportskih susreta, pojedinačnih donacija. -Toliko nam se ljudi javilo. Naša Sara je ujedinila regiju da jednostavno nemam riječi kojim bi se zahvalio , kaže nam Sarin djed Mićo iz Brvnika koji je bio najstariji aktivni sportaš sa preko 60, a danas u osmom desetljeću ponovo na golu.

nogometasi velikog srcaNa stadionu Jelas nogometaši velikog humanog srca

Donor sestra Tea

Od majke Jelene Maksimović doznajemo o veličini cijele humane priče jer u borbi za Sarin život donor koštane srži treba njena sestra jednogodišnja Teodora. -Kada smo saznali da je Sara bolesna, bila sam u drugoj trudnoći i iako su mi preporučivali da je prekinem zbog opasnosti za drugo dijete, nisam kao vjernica to mogla prihvatiti. Bog je uslišiti moje molitve, i na svijet sam donijela zdravu djevojčicu. U jednoj privatnoj klinici pohranili smo matične ćelije Tee u nadi da pomognu našoj Sari. Sada je vrijeme ključno, ispričala nam je Jelena, hrabra majka koja nije odustajala u borbi za život oba djeteta. Kontaktirali smo sa klinike u Beogradu, Italiji, Njemačkoj i na kraju u Turskoj su prihvatili naše dijete da ga liječe", rekla je Jelena i dodaje kako posebnu zahvalnost duguje Antoniji Nikičić koja je dodatni član njihove obitelji, hrabri ih da ustraju u borbi u kojoj ona nije uspjela za svoju kćerku.

detalj s utakmice

Detalj sa utakmice

Za Posavinu.org piše Nada Koturić