Nada Koturić
Typography

Bezbrižna šetnja posavskom ravnicom i ugriz krpelja u trenu je cijeli život jednog mladića iz Pruda Željka Paradžika, pretvorio u noćnu moru. Prije ugriza krpelja njegov je život bio je u znaku svih onih životnih radosti koje donosi svakodnevica, no sve se odjednom zaustavilo i mali ugriz krpelja pretvorio se u veliki problem koji je svakodnevicu mladića pretvorio u borbu, hoće li nakon napada i praktično paralize stići do prve zdravstvene ustanove.

Na Željkovu nesreću, dobio je jednu rijetku Lajmsku bolest koju uzrokuje bakterija borelija burgdorferi koju prenosi zaraženi krpelj i uništava živčani sustav i vezivna tkiva. Napada mišiće, kosti, mozak i srce, razara tijelo oboljelog do neprepoznatljivosti i može dovesti do potpune invalidnosti.zeljko 2

Željko u svakodnevici sa lijekovima

300 injekcija protiv bola

Neobično je za tu bolest što izvana oboljeli izgleda posve zdravo, no iznutra se događaju pakleni procesi zbog kojih je Željko bio primoran primiti godišnje čak 300 injekcija protiv bola i dnevno piti 30-tak lijekova. -Tijekom razdoblja od 14 godina, uz trenutne simptome, borelija mi je uništila 18 diskova na kralježnici, pojela živce na rukama i nogama, imam promjene na mozgu, upalu živaca, a bolovi su toliko strašni da se od njih nekada onesvijestim, a nedavno sam imao predinfarktno stanje. Nakon mnoštva antibiotika i injekcija moje stanje nije bolje, a ishod može biti smrtonosan ukoliko napadne srce, kaže nam Željko.

Lajmska bolest

Željko nikada nije okretao glavu od onih kojima treba pomoći i pružiti potporu, uputi lijepu riječ. Ovoga puta mi smo na ispitu humanosti.

Nakon dugog razmišljanja i duboke nelagode, obratio sam se javnosti za financijsku pomoć u svezi liječenja u Njemačkoj jer drugog načina nemam za izlaz. Jednako tako želio sam javno istupiti jer sve priče o lajmskoj su gotovo iste, skromno nam kaže Željko i pojašnjavamo kako je sve počelo. „Godinama se borim se sa mnoštvom nevidljivih simptoma koje je zbunjivalo liječnike, te sam u tom razdoblju posjetio preko 30 specijalista. zeljko 3

Nikada nije siguran kako će izgledati napad, ali sve su teže izdržljivi

Konačno, prošle godine, otkrivena mi je lajmska bolest ili borelioza nakon što sam doživio potpunu paralizu tijela i bio nepokretan mjesec dana, priča nam Željko, inače dobro upućen u bolest jer je tijekom godina i sam istraživao, i na svojoj koži osjetio što znači šetanje od liječnika do liječnika i razne dijagnoze koje su samo produžavale agoniju. Nakon konzultacija u Austriji, Švicarskoj i Njemačkoj, bez sumnje, dijagnosticiran mi je zadnji stadij kronične borelioze ili MSIDS, točnije oblik neurološke borelioze koja se manifestira teškom boli koja traje 0/24 sata, mišićnom slabošću i otečenim i bolnim zglobovima (lajmski artritis).

Ispit i vaše humanosti

Bolest je rijetka pa je zakonski ne prepoznaje ni zdravstveno osiguranje. Ponovo je javnost na ispitu humanosti za prikupljanje sredstva za liječenje u klinici za boreliozu st. Georg u Njemačkoj u kojoj postoje metode da se Željku pomogne. Iznos potreban za liječenje je oko 25000 eura (tretman, troškovi, porez). Upute za uplatu, kako bi sve bilo transparentno i bez ikakvih sumnji Željko je postavio na svom facebook profilu, u slikama te preslikom dokumentacije i dijagnoze.

Ako imate facebook profil kliknite ovdjezeljko

Željko uz nelagodu ipak progovorio o bolesti Mi smo na ispitu humanosti

Cijela obitelj danonoćno bdije nad Željkom, a ne izostaje razumijevanje i potpora kolega sa posla i brojnih prijatelja. Val humanosti već će krenuti od nedjelje kada će njegov mjesni klub NK Sloga iz Pruda odigrati humanitarni nogometni susret sa klubom Hašk Napredak iz Ulovića, a sredstva od ulaznica namijenila su za Željkovo liječenje.

zeljkov bankovni racun

I vi možete sudjelovati u ovoj akciji kako bi pomogli da prestane noćna mora Željka Paradžika u mjesecu svibnju, inače svjetskom mjesecu za podizanje svijesti za lajmsku boreliozu.

Za posavinu.org piše: Nada Koturić