Nada Koturić
Typography

Počelo je najbolje i najsadržajnije doba godine u Tolisi. Sinoć otvoreni 17. Dani Tolise, a potrajat će sve do 4. lipnja. Tolisa je ponovno obukla svečano ruho otvorenjem manifestacije "Dani Tolise", piše Večernji list BiH. Sedamnaesti Dani Tolise održavaju se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Federacije BiH Lidije Bradare. Generalni sponzor je HT Eronet, a glavni sponzor City Centar IN Orašje.

Izvorno blago

Zahvaljujući i drugim pokroviteljima, Federalnom ministarstvu kulture i sporta, Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Vladi Posavske županije, Gradu Orašju i Centru za kulturu Orašje te brojnim zlatnim sponzorima, ove godine Tolisa je mjesto događanja brojnih sadržaja s naglaskom na proslavu 200 godina prve pučke škole u BiH, koju je utemeljio fra Ilija Starčević.

- Ovo je najbolje i najsadržajnije doba godine u Tolisi, vrijeme Dana Tolise. Organizacijski odbor vrijedno je radio na osmišljavanju i organizaciji manifestacije u suradnji s udrugama i organizacijama Tolise. Nikad više događaja nego ove godine. Za svakoga ima ponešto, stoga vjerujem da ćemo se i ove godine odlično družiti. Tolišani u selu i prijatelji iz susjednih sela, dragi gosti, uživajte u svemu što smo vam pripremili, a vjerujte da je velika ekipa radila na tome da sve besprijekorno funkcionira. Naravno, na prirodu ne možemo utjecati pa ćemo regatu ovih dana organizirati kada to naša Sava dopusti.

tolisa 23

Tolišani, studenti i radnici na privremenom radu, znamo da ste uzeli slobodno vrijeme kako biste bili dio svog rodnog mjesta i na tome zahvaljujem - poručio je Daniel Dominković koji se prihvatio odgovornoga posla predsjednika Organizacijskoga odbora i Zaklade "Terra Tolis".

Tolisa ima što pokazati i čime se ponositi. Župna crkva i samostan u Tolisi na Raščici, prva osnovna škola, prva zemljoradnička zadruga, vatrogasno društvo i KUD, samo su neki od detalja koji dovoljno govore o bogatoj povijesti ovog kraja s kulturno-povijesnom težinom zbog kulturološkog, kulturnog, etnološkog i izvornog blaga koje s ljubavlju njeguje, čuva, i, što je najbitnije, prenosi s koljena na koljeno, sve do najmlađih koji rado oblače svečano izvorno ruho posavskih Hrvata.

Tolisa je postavila čvrste temelje respektabilnoj manifestaciji "Dani Tolise", koja nadilazi lokalne okvire. Smotra ima kulturno-zabavni, sportski, turistički karakter sa zajedničkim podznakom - čuvati kulturnu baštinu svog kraja, njegovati izvorne folklorne običaje i otrgnuti od zaborava izvornu tradiciju posavskoga kraja. Tradiciju su odlično ukomponirali u sadržaje svojstvene današnjici, etnoštih velike fešte spojili s modernim ritmom koji vole mladi i dobili su općeprihvaćenu manifestaciju.

Svih proteklih godina manifestacija je donosila oraškom kraju, ali i cijeloj Posavini, značajne sadržaje, od međunarodnih smotri folklora, pjesničkih večeri, kazališnih predstava, koncerata klasične i duhovne glazbe, izložbi etnoeksponata, umjetničkih slika i fotografija, promocija knjiga, sportskih turnira pa sve do natjecanja u starim sportovima i kuhanju domaćih jela, a od 2010. godine dodjeljuje se i Književna nagrada "Fra Martin Nedić".

Književnu nagradu "Fra Martin Nedić" zaklada Terra Tolis dodjeljuje svake godine u spomen na Tolišanina fra Martina Nedića (1810. - 1895.), istaknutog duhovnika, graditelja i književnika, "prvog ilirca Bosne". Natječaj je za ovogodišnju nagradu trajao od 1. siječnja do 1. travnja, a prijavljeno je 18 knjiga.

dani tolise 23

Prepoznatljiva gastrodelicija su posavski listarići, a na starom će ih štednjaku tijekom manifestacije na tisuće ispeći toliške snaše Ružica i Mandica Vukić, Luja Nedić i Dragica Oršolić.

I hercegovačka receptura

U sklopu Dana Tolise održat će se natjecanje za izbor najbolje posavske masne pogače napravljene na tradicionalan način. Sponzor tog posebnog natjecanja je Mesna industrija Pavić - Livno jer pogaču uvijek prate i domaći proizvodi iz sušnica najboljih posavskih domaćina, a ovog puta i hercegovačkih receptura. Za praćenje događaja Dana Tolise veliko je zanimanje brojnih medija i ove godine. Večernji list BiH glavni je medijski pokrovitelj manifestacije.

Za posavinu.org: Nada Koturić