Nada Koturić
Typography

 Internacionalni susreti motorista u Orašju najdugovječnija je i respektabilna regionalna manifestacija. Ove godine obilježili su dostojno tradicije, tri desetljeća svojeg okupljanja. Okupilo se do sada najveći broj zaljubljenika u dvotočkaše, preko 2.000 motora i duplo veći broj motorista tako da je Oraška Posavina doslovce bila tri dana sa mirisom oktana u zraku. Moto klub „Posavac“ Orašje glavni je „krivac“ svih događanja, klub koji organizira sada već ogroman projekt koji je odavno prešao lokalne i državne granice.

motoor01

Mjesto događaja bio je novosagrađeni Moto kamp Dusine, nadomak Orašja, gdje su se motoristi tri dana odmarali, družili. To je bilo i polazište njihovih povremenih izlazaka u atraktivnom defileu ulicama Grada Orašja i okolice, na opće oduševljenje mještana. Već odavno se znalo gdje će kolona motorista prolaziti pa se teško pronalazilo mjesto u lokalnim ugostiteljskim objektima jer, tražio se najbolji kadar snimanja za brojne društvene mreže.

Slavlje dostojno jubileja

U kalendarima svih moto klubova termin od 29. travnja do 1. svibnja je zauzet dolaskom u Posavinu. Dolazak u Orašje jedino je mogla zaustaviti pandemija , što se i dogodilo, no ovoga puta nadoknadili su dvogodišnju stanku, i u svom rokerskom džiru nadomjestili su preskočene godine još boljim druženjem i sadržajima. Jubilarni susret bio je uz ostalo u znaku vožnji spretnosti i sporosti, raznih zabavnih moto igara u kampu, te proglašenja bikera u raznim kategorijama uz prigodne nagrade. –Ma sve je bilo sa naše strane domaćina maksimalno pripremljeno na zavidnoj razini, pa sam siguran da su se gosti osjećali ugodno i dobro. Pratilo nas je odlično vrijeme, pa smo se mogli pokazati u najboljem svjetlu i kroz defile jer to u Posavini ali i na drugim područjima jako vole.motoor02

Naravno, bili smo pripremljeni i za kišne uvjete jer ništa nas nije moglo iznenaditi. Drago mi je posebno što nas poziv nitko ne odbija i došli su u Orašje iz brojnih klubova sa desetak i više motora i iz udaljenijih država, kaže nam predsjednik MK Posavac Mladen Orkić. Podsjeća na činjenicu da klub postoji 32. godine.- Ove godine bi susreti trebali doživjeti svoje 32.izdanje, no kako protekle dvije godine zbog koronavirusa nije bilo okupljanja, u klubu su odlučili da ove godine obilježe 30-e susrete, na primjeren i način koji prilici tako značajnom jubileju.

Defile najatraktivniji

Internacionalni moto susretu u Orašju nije samo puko okupljanje motorista u moto kampu, jer tri dana grad je bio preplavljen gostima koji su stigli i prije susreta , tako da su svi hotelski i drugi kapaciteti grada bili popunjeni. Velike skupine bikera i ove godine stigle su iz iz Njemačke, Švicarske, Austrije, zemalja okruženja. Po tradiciji bila je impozantna brojnost bikera iz Hrvatske, a iz bh moto klubova stigli su sve od Hercegovine do bližih posavskih područja. Članovi domaćeg moto kluba ponosno su nosili svoje oznake, bili na pomoć gostima i usmjeravali u njihovom upoznavanju Posavine.

motoor03

–Nije ovo samo naša moto fešta već i turistička, kažu nam u MK Posavac Orašje i zahvaljuju pokroviteljima i sponzorima koji ih u tome prate i pomažu. -Za sve sudionike i sve građane, klub je imao sadržajan program, od moto natjecanja i prigodnih nagrada, do glazbenog programa, u kojem je sudjelovalo cak 6 bendova iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine ( Opća opasnost, Small House, Brown, Generacija bez kompasa, Domino efekt, Killer Face i Fifty G.).motoor04

–Bikeri najviše vole slušati rock glazbu pa smo se potrudili dovesti bendove koji su i ovoga puta napravili pravi štimung i odličan ambijent u Moto kampu. Nije nedostajalo vrhunskog rocka i bluesa. MK Posavac Orašje može ponuditi vrhunski dogadaj, koji je popularan i u zemljama Europske unije, što oraške moto susrete svrstava u jednu od najboljih i najposjećenijih manifestacija u okruženju, tvrdi Orkić i poručuje, vidimo se bikeri i na 31. susretima u Orašju.

Za GIP piše Nada Koturić