Nada Koturić
Typography

Mara Tomić Stojić, medicinska sestra podrijetlom iz Posavine (Modriča), radi u uglednoj zdravstvenoj klinici u Dandenongu (Australija). Maru Tomić Stojić smo već predstavili kao primjer uspješne Posavke u svijetu. Podsjetimo, godine ustrajnog rada dovele su je u ugledni Casey Medicinski Centar.

Stekla je diplomu menagera u oblasti zdravstva, usavršila je nekoliko oblasti unutar zdravstva čija je djelatnica u dalekoj Australiji, a posebno usmjerene na liječenje žena oboljelih od raka i time spasila brojne žene od teške i opake bolesti.

 Posavka Mara Tomić Stojić primila je i visoko priznanje za izniman doprinos u promidžbi programa prevencije raka vrata maternice kod žena u Victoriji.

Želja za domom,  pisanje teksta o Mari Tomić Stojić u Večernjem listu nije ostalo nezamijećeno ni u Australiji gdje živi i radi ova uspješna Posavka. Tako je i tamošnji Australski ugledni radio SBS prenio polusatnu emisiju o toj uspješnoj Posavki.

mara stojic1

Ovoga puta povod napisa o Mari Tomić Stojić nije tako lijep, jer dok je primala priznanje u Australiji, u rodnom kraju odvijala se drama u njezinoj rodnoj Posavini, na rodnome ognjištu.

Naime, izgorjela joj je kuća u koju se rado vraća svake godine kako bi udahnula, kako voli kazati, jedini posavski zrak koji može hraniti dušu.

Mara Tomić Stojić je ovih dana ponovo stigla u rodni kraj pa nas je zanimalo je li požar ugasio želju da u Modriči pokrene neki zdravstveni centar.

„Posavka i Dalmatinac - Unatoč udaljenosti i dalje me vuku posavski korijeni. Svake godine vraćam se svojoj posavskoj ravnici i rodnom kraju, ovom jednostavnom životu koji ne ispunjava užurbanost zapada i dominacija materijalnoga.

Ponovno sam tu sa suprugom, jer australska daljina nije nam prepreka doći u moju Posavinu, a nije daleko ni dalmatinski kraj muža. I odmah da Vam kažem, vatra nije uništila naše snove i želju da imamo ovdje drugi dom i možda ipak na koncu pokrenem neki posao vezan za zdravstvo, primjerice dom za rehabilitaciju ili sličnu ustanovu.mara stojic 900

Istina je i da sam se jako ražalostila jer u vatri je nestalo puno uspomena, no kada je vezanost za rodni kraj jaka, sve je moguće, pa i iz Australije doletjeti i ponovo urediti kutak za dušu“, kaže nam vječno optimistična Mara.

-„ Uvijek mi je glavna vodilja na poslu da što više naučim od svjetski priznatih stručnjaka i takvo znanje ponesem u Posavinu. Kako godine prolaze sve više i češće mi se javlja misao da sve ono što sam naučila primijenim u Posavini i tako doprinesem zdravstvenom sektoru svojega kraja.

Ne bi gledala na stjecanje materijalnog nego da to radim sa punom dušom i zadovoljstvom što sam kod kuće“, kaže Mara Tomić Stojić.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić