Nada Koturić
Typography

Biciklizam postaje sve popularniji hobi, a zasigurno je i jedan od sigurnijih i najzdravijih načina da fizičku kondiciju držite na optimalnoj razini. Ipak, više od održavanja kondicije bio je neobičan put dvoje mladih - Marije Arlović i Moritza Meyera koji su biciklima prošli put dug čak oko 2000 kilometara (Moritz i više) od Njemačke do Marijine rodne Posavine, točnije Oštre Luke (Grad Orašje).

Intenzivne pripreme

Bila im je to avantura života, kažu nam u Oštroj Luci, gdje su primjereno takvu podvigu napravili doček dvoje zaljubljenika u biciklizam. Simpatična Marija i Moritz krenuli su sa sjevera Njemačke i putovali puna tri tjedna kako bi sretno stigli do cilja. Kažu nam, sve je proteklo dobro, no bilo je i manjih poteškoća. Za svoju najveću biciklističku avanturu pripremali su se intenzivno kako bi fizički mogli podnijeti zahtjevan put.

marija moriz

- Bavim se biciklizmom tek nekoliko godina rekreativno, a posljednjih nekoliko mjeseci vozila sam se svakodnevno po brdima kako bih stekla kondiciju, dok je Moritz dugogodišnji zaljubljenik u ovaj sport. U početku je bilo teško pa je bilo dana da prijeđemo tek 30-ak km zbog prelaska preko brda, no kasnije je bilo sve lakše pa smo u prosjeku vozili po 100 km dnevno. Ovo je nezaboravno putovanje, pravi izazov. Toliko je lijepo voziti se na ovakav način i stići do mog rodnog kraja. Srce i duša baš su mi ispunjeni - kaže Marija. Moritz je do Marije putovao pet dana sa sjevera Njemačke prešavši 750 km, a onda su zajedno iz Heidelberga 21 dan vozili do Oštre Luke. Velik im je to bio izazov jer su, uza sve, i vegani pa je skroman jelovnik potvrda da se napor može izdržati i bez previše suvišnih kalorija. Moris je već iskusni biciklist, to mu je hobi i, kaže, ispušni ventil od stresnog načina života. To mu je najduži put (oko 2300 km) i ne skriva oduševljenje, ali i dojmove o putovanju, kao i dolaskom u Posavinu i osobito Oštru Luku.

Od Dalmacije do Španjolske

- Prvi sam put u Hrvatskoj i BiH, ali kada sam stigao u Posavinu, kao da sam stigao doma. Ovdje u Oštroj Luci ljudi su me dobro primili, jako su srdačni. Veselim se danima druženja - kazao nam je Moritz. Najveći poticaj za izazov života Marija i Moritz imaju od roditelja, ali i međusobno. Poručuju, neće stati na ovome jer pred njima je puno planova.

- Radimo na fizičkoj spremnosti, a naš zajednički cilj je da idemo preko Dalmacije, Italije, Francuske, Španjolske. Smatram da je biciklizam najljepši način putovanja jer se puno više osjeti priroda, krajolici, upoznaju ljudi. To je najljepši način putovanja - poručuju.

Za Posavinu.org GIP piše: Nada Koturić