Nada Koturić
Typography

Današnje vrijeme donijelo je mnoge promjene, osobito u svijetu internetskih komunikacija, društvenih mreža... Kako se u tome ne bi zaboravila tradicija i bogata kulturna baština, nužno je umjesto virtualno družiti se uživo, učiti stare napjeve i kola, povremeno iz škrinja ponosno odijevati stogodišnje izvorne nošnje.

kud 780

Piše: Nada Koturić

Upravo to čine mladi Posavine, oni kojima Zapad nije izazov, već su ostali tamo gdje će nastaviti graditi svoju budućnost – u rodnom kraju. Okupljaju se rado oko nekoliko KUD-ova i pronose pozitivan glas posavski.

Nova internet-generacija u Posavini ne zapostavlja svoju tradiciju. Ni jedna svečana prigoda ne može proći bez odijevanja izvornih posavskih nošnji, a posavsko kolo prenosi se s koljena na koljeno kao i specifični napjevi Posavine uz šargiju i violinu. Istina, vremena su se promijenila, kao i način života i sustav vrijednosti koje ljudi cijene.

No, kako bismo se podsjetili na ta davna vremena, u svim značajnijim manifestacijama u trima općinama Posavske županije uvijek svoje mjesto ima tradicija, bez obzira radi li se o tradicionalnim manifestacijama kakve su Dani Tolise, Domaljevačka tkanica ili Posavsko kolo u Odžaku, ili pak drugim feštama u kojima je uvijek najljepši dio kada se zaigra posavsko kolo i zapjeva: “Nema kola, moja mila nane, dok posavska pregača ne mane”.

- KUD-ovi su čuvari tradicije našeg kraja. Za razliku od drugih bh. krajeva, gdje u njima dominiraju starije osobe, kod nas je obrnuto. Mladi u Posavini rado plešu u folklornim društvima, rado nose nošnje našega kraja i čuvaju tradiciju od izumiranja.

Ne nedostaje ljubavi prema tradiciji i očuvanju kulturne baštine našega kraja, nedostaje samo financijskih sredstava za organiziranje većih okupljanja kako bismo naše blago pokazali javnosti i izvan naših lokalnih granica.

Kako rado odijevaju izvornu posavsku nošnju, nikada nije problem u selu naći djevojke i mladiće koji će ju odjenuti u svečanim prigodama, kaže Mandica Živković, v. d. ravnatelja Centra za kulturu Orašje.

Za GIP piše Nada Koturićkud 1024