Nada Koturić
Typography

Posavske župe zablistale u su u najljepšem sjaju i ozračju duhovne radosti. Na svečan način pod svetim misama podijeljeni su sakramenti sv. Krizme i Prve pričesti u župi bl. Alojzija Stepinca u Orašju (19 prvopričesnika) , župi sv. Ane u Domaljevcu (9 prvopričesnika) i župi sv. Jakova Markijskog u Grebnicama (12 krizmanika). Župne zajednice prigrlile su slavljenike, a svoju radost sa podijelili su sa ponosnim roditeljima dolaskom na svečana misna slavlja.

prvopricesnici grebnice 900

Slavljenici su zahvaljivali Bogu na podarenoj neizmjernoj radosti uz recitacije, cvijeće i prigodne darove. Živite čvrstu vjeru i ljubite svoje bližnje kao što je Isus ljubio svoje učenike i to će biti vaša najveća nagrada koja će vas pratiti i s kojom će te živjeti kroz cijeli svoj život, zajednička je poruka mladima koja se čula u crkvama u Orašju, Domaljevcu i Grebnicama , prvopričesnicima i krizmanicima posavskih župa.

Na radost posavskih župa

Na radost posavskih župa Fra Marinko Živković je u župi sv. Ane u Domaljevcu nadahnutim je riječima čestitao prvopričesnicima i njihovim roditeljima. Na radost svojih roditelja i cijele župne zajednice, prigodno svečanom trenutku, odjenuli su bijele haljine i odijela, simbole ljepote, radosti i čistoće.

prvopricesnici grebnice svecenik 900

–Čestitke upućujem ne samo našim slavljenicima već cijeloj župnoj zajednici koja je nedavno svečano slavila i krizmanike. Pred oltarom su generacije koje će živjeti u vjeri i hraniti se vjerom da Krist zasja u njihovom čistom srcu, kazao je tijekom propovijedi fra Marino sa oltara crkve i osobito naglasio: ovozemaljski Kristov put mi biramo i slijedimo, a na tom putu budite ovoj djeci potpora i nada u njihovu životu i odrastanju u vjeri i ljubavi.

Ujedno je za iduću nedjelju najavio kako će pod svetom misom posebno zahvaliti Bogu na svim darovima koje su mladi primili tijekom ove školske pastoralne godine.

Roditelji primjer djeci

Svečano je bilo u župi blaženog Alojzija Stepinca u Orašju u kojoj je na radost cijele župne zajednice u kojoj je 19 djevojčica i dječaka primilo Sakrament Prve svete Pričesti i po prvi put pristupili oltaru Gospodnjem primajući Tijelo Isusa Krista.prvopricesnici domaljevac 1024

U pratnji sretnih roditelja, djeca puna pouzdanja i radosti, kročila su u pred oltar, a svoju spremnost primanja svete Pričesti, obogatili su molitvom, pjesmom i recitacijama.

Župnik fra Bono Kovačević poručio je roditeljima kako upravo oni trebaju djeci biti primjer i vodilja u životu. Njihova odgovornost je ogromna, kazao je župnik, jer se u obitelji daju temelji vjere i ljubavi prema Bogu i bližnjemu i poručio: -Nemojte zapostaviti nedjeljni susret Boga i čovjeka i nemojte dopustiti da ne proslavite dan obitelji na svetoj misi.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić