Nada Koturić
Typography

Kroz sedmogodišnje postojanje Ženskog odbojkaškog kluba iz Orašja, popularno nazvanih ŽOKICE potvrđuje se već mnogo puta istaknuta rečenica kako je Posavina rasadnik vrsnih odbojkaša. Tek što su zapravo stasale u sportskom svijetu odbojke, igračice ŽOK Orašje pokazale su borbenost, bile su treće u BiH, čak i prvakinje Federacije, a zaigrale su i u Premijer ligi. Točku na i stavila je mlada Dora Brašnić iz Orašja koja je zapravo stasala od prvih dana osnutka svojeg mladog kluba koji bilježi tek šest godina postojanja, i zaigrala je u A selekciji BiH kao najmlađa odbojkašica sa nepunih 16. godina.

zokice dora

Posavina ju je bodrila i bila ponosna zbog njene odlične i požrtvovne borbe, čime je dala doprinos plasmanu bh odbojkaške reprezentacije na Europsko prvenstvo. ŽOKICE su priredile neuobičajeni doček u Sportskoj dvorani fra Martina Nedića u Orašju uoči prvog Dorinog treninga uz tortu i, kazali su nam, male darove velikog srca.

Dora u reprezentaciji

Dorin nastup u reprezentaciji BiH privukao je pozornost klubova iz okruženja pa će je biti teško zadržati u Žokicama duže vrijeme. Već zapravo ima ponude iz Europe i klubova okruženja . Učenica je drugog razreda srednje Strukovne škole u Orašju njen put još nije definiran, ali njen matični klub daje joj potporu u nastavku njene sportske karijere, kaže nam prof. tjelesnog odgoja i sporta Mehmed Memišević, selektor je ženske kadetske reprezentacije BiH, trener ŽOK Orašje i čovjek od kojeg je krenula priča ženske odbojke u Orašju.zokice1

A 15. godina joj je tek

Dora nerado govori o sebi. Odbojka i škola su joj kažu važni u životu, a ako se nešto voli onda ništa nije teško, poručila je. -Okružena sam odličnim prijateljicama i požrtvovnim djevojkama pa je odlazak na treninge zapravo velika radost. Dolazim iz sportske obitelji jer me je najprije potaknula sestra za odbojku, a tata je bio nogometaš pa je bilo logičan i moj slijed. Zahvalna sam što su mi dali priliku da zaigram u bh reprezentaciji i pokažem što znam, kazala nam je Dora. Aktualna kapetanica žokica Patricija Stjepanović kaže kako su svi jako ponosni na Dorin uspjeh.-Oduševljene smo njenom igrom i plasmanom reprezentacije. Pratili smo je cijelo vrijeme. Njezin je primjer svima nama poticaj jer puno je radila pa je i to rezultat njenog uspjeha, kaže kapetanica. Trener nam kaže kako je Dora prošla gotovo sve kategorije u odbojkaškoj organizaciji i BiH, bila je kapiten kadetske reprezentacije BiH, sudjelovala je u kvalifikacijskom turniru u kategoriji juniorske, a najveći je uspjeh sa prvim timom reprezentacije. Ispred jakih reprezentacija kao što su Grčka i Švicarska, zauzeli su prvo mjesto i na taj se način plasirali na Europsko prvenstvo, pojašnjava prof. Memišević.zokice dora1

Posavina ponosna na Doru

U utakmicama na plasmanu za Europu Doru su sa pozornošću i interesom pratili u Posavini. -To je jedan poticaj svim ovim djevojčicama ali i svim mladim ljudima kako u životu tako i na sportskom polju da se može upornim radom i zalaganjem postići bilo koji rezultat pa i onaj vrhunski. To je jedna snažna poruka svim mlađim generacijama jer Dora je u klubu od njenog osnivanja. Počela je kao pionirka i prošla sve selekcije a prošle godine igrala je zapaženo u Premijer ligi gdje je svojim igrama skrenula pozornost na sebe. Dobila je poziv potom u juniorsku reprezentaciju. Od samog se početka izdvajala kao strašan borac, motivator svih drugih, nikada ne odustaje i s takvim stavom i radom privukla je pozornost sportske javnosti BiH pa i u Europi, ističe trener.

Čvrst karakter i mladost ŽOKICA

Mladi odbojkaški klub ŽOK Orašje zaigrao je i u Premijer ligi BiH. Nisu postigli značajne rezultate na tabeli ali su zato dobili motivacijski učinak, što je i bio cilj uprave kluba na čelu sa predsjednikom Miroslavom Marošem. Klub okuplja čak oko 100 odbojkašica svih kategorija. Pored Dore Brašnić ŽOK Orašje iznjedrio je odlične odbojkašica koje su se našle na popisu juniorske reprezentacije, Mia Neretljak i Matea Stanić. U kadetskoj reprezentaciji na širem se popisu našla i Stela Orkić, Valentina Vincetić i Asja Hamamdžić. -U Premijer ligi se nismo zadržali jer htjeli smo dati priliku mlađim igračicama.

zokice

Premijer liga je zahtjevno i najveće natjecanje u BiH, a mi smo neiskusni ušli u tu razinu natjecanja. Djevojkama je to bilo odlično iskustvo a mi i dalje ovaj klub vodimo zapravo kao jedan projekt, a to je da našu djecu istaknemo i afirmiramo u svijetu sporta, dokažemo kako i male sredine mogu imati najveće sportaše i uspjehe kako bi ove djevojke gdje god se odlučile nastaviti odbojkaške korake budu formirane igračice sa svojim čvrstim karakterom i posavskom borbenošću, ističe trener prof. Memišev ić. Dodaje kako su ponosni što treniraju u dvorani Sportskog centra u Orašju gdje igra i HOK Domaljevac te da su odlični uvjeti u kojima se razvija posavska odbojka primjereni i najboljim rezultatima koje odbojkaši daju na sportskim terenima.

Za Posavinu.org piše: Nada Koturić