Nada Koturić
Typography

Na vijest da je u Domaljevcu kod Šamca pronađeno pet ubijenih sova, malih ušara, zaštićene vrste ptica, reagirale su brojne udruge za zaštitu životinja i ptica. Istražili smo stoga zapravo više o toj korisnoj ptici za čovjeka i poljoprivredu, iznimno značajnoj u ekološkim hranidbenim lancima, piše Večernji list BiH. Bez male ušare, naime, prirodna ravnoteža bila bi narušena.

Mala ušara obitava na velikim prostranstvima Europe i Azije, a Posavina joj je omiljena zimska destinacija. Javnosti je manje poznato da su posljednje močvare Bosanske Posavine Tišina i Odmut, kao i gradski park u središtu Šamca zimovališta jata sove male ušare. Članovi društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta iz Banje Luke proveli su ovogodišnje zimsko prebrojavanje i popisivanje zimujućih jata sove male ušare na području Bosanske Posavine i potvrdili da je Posavina najveće zimovalište te iznimno korisne ptičje vrste.

Uznemiravanja i krivolov

Jovica Sjenčić, ornitolog iz Šamca, tvrdi da su područja Šamca i Domaljevca zapravo najveća zimovališta male ušare u cijeloj Posavini. U Šamcu je proteklih godina zimovalo od 100 do 150 jedinki male ušare, što ukazuje na značaj ekopodručja da primi jednu takvu izumiruću populaciju. Nešto je manji broj u odnosu na protekle godine, što može upućivati na čimbenike uznemiravanja i ugrožavanja te vrste. U okolici Šamca i Domaljevca bilo je i krivolova, iako je ova vrsta zaštićena federalnim i zakonima RS-a - kaže Sjenčić. Sove su proglašavane vjesnicima zla, zato što se oglašavaju prodorno, nalik na vrištanje, i to uglavnom noću.

sove

Edukacija protiv praznovjerja

Sove predstavljaju savršene grabljivice za miševe i druge sisavce koji poljoprivredi i čovjeku prave veliku štetu. Samo jedna obitelj sova tijekom godine uništi više od 10.000 sitnih glodavaca koji pojedu količinu hrane dovoljnu da se prehrani jedna krava. Ako se k tome dodaju slučajevi pojave mišje groznice, značaj sova za zdravlje i ekonomiju ljudi je nemjerljiv. Prema procjenama stručnjaka, na ovom području zimuje oko 250 sova, što je jedno od najvećih u svijetu, što s druge strane predstavlja izuzetan potencijal.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić