Nada Koturić
Typography

Novi uvjeti života u ozračju COVID-19 diktiraju i novo ponašanje posavskih folkloraša pa se tako izvorna posavska pjesma i kolo sa pozornica preselilo u virtualni online svijet internetskih platformi, društvenih mreža i drugih IT komunikacijskih kanala. U skladu sa pandemijom koronavirusa i pjesme se skladaju uz posavski izvorni ritam. Zvonimir Jović iz Kopanica tako je pjesmom o koronavirusu postao pravi hit na društvenim mrežama sa preko 45.000 pregleda.

nosnja za nastupe

Ipak, posavski folkloraši željni su javnih nastupa, no, kao i svi drugi pridržavaju se mjera, preporuka i zapovijedi vezano za epidemiološku situaciju zadovoljni što je Županija Posavka jedna od malobrojnih „corona free“ županija .

Odgađaju se Dani Tolise

Toliški folkloraši nekako su ovih dana ipak najtužniji jer upravo je ovo vrijeme kada cijelo selo diše zajedno kako bi dostojno prihvatili tisuće gostiju koji prođu kroz višednevnu manifestaciju „Dani Tolise“. Manifestacija se odgođa do daljnjeg, Odlučio je Upravni odbor Zaklade Terra Tolis i priopćio da će o vremenu, mjestu i obimu održavanja ovogodišnje manifestacije, donijet će se odluka kada to okolnosti budu dopuštale.

-Vjerujemo da ova situacija u kojoj smo se protiv svoje volje našli, a na koju ne možemo previše utjecati, neće dugo potrajati, te da ćemo se ubrzo moći vratiti normalnom životu, a time i organiziranju Dana Tolise i svim slatkim brigama koje ta organizacija sa sobom nosi, rekao je predsjednik Zaklade Daniel Dominković.

narodna nosnja

Corona free županija

-Posavskim folklorašima teško pada ovo vrijeme izoliranosti jer upravo u društvima gradimo zajedništvo, družimo se, čuvamo naše posavske napjeve , kola i pjesme od zaborava. Sada se družimo samo on line. Naše nošnje pohranjene u škrinjama naših baka sada uređujemo za neko bolje vrijeme kada ćemo tu ljepotu podijeli za zaljubljenicima folkora. Pridržavamo se svih mjera o socijalnoj distanci, i valjda zato u Posavini nema zaraženih, kaže nam Marijana Nedić, predsjednica Skupštine jednog od najaktivnijih posavskih društava folkloraša KUD-a Kralj Tomislav u Tolisi.

foluklor koronavirus 1024

Ipak ima sadržaja koji se u okviru manifestacije „Dani Tolise“ ipak mogu održati. Upravni odbor donio je i Odluku kojom se rok za dostavu knjiga na natječaj za dodjelu Književne nagrade „fra Martin Nedić“ produžava do 31.5.2020. Na Natječaj je do sada pristiglo 20 knjiga. Datum dodjele nagrade Upravni odbor utvrdit će naknadno.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić