Nada Koturić
Typography

ORAŠJE-Ivo Gregurević ponovo je ujedinio cijelu Posavinu kroz prikazivanje dokumentarnog filma na HTV-u redatelja Branka Schmidta „ Prvi do srca“. U svakom domu sa velikim zanimanjem prćen je dokumentarac i podsjetio nas još jednom na našeg Ivu, skromnog a velikog čovjeka, velikana hrvatskog glumišta. Njegova proročanski izrečena kultna rečenica kroz filmsku rolu kada je zagrmio svojim jasnim i prodornim glasom „Umro sam , al sam živ“ , tako se dobro preslikava u sadašnjicu u kojoj nas Ivo svako malo podsjeti na svoje grandiozno umjetničko djelo i ogromnu kulturnu ostavštinu koju je podario svojemu rodnom kraju kroz filmski festival “Dani hrvatskog filma“. Inicijator tog velikog filmskog projekta i najljepše filmske  priče Posavine pune 23 godine za redom ispisivao je iznova sa puno ljubavi i privrženosti svojoj Posavini.

 

Festival Ivo Gregurević

Puno ljudi me je zvalo, zadovoljni su prikazanim Schmidtovim dokumentarnim filmom i drago im je da se Ivo spominje u takvom pozitivnom kontekstu. Očito je Ivo bio jedan konsenzus koji je pomirivao sve suprotne opcije, i političke i umjetničke, i svi su se na festivalu zajedno okupljali baš zbog Ive. Ove dvije godine osjetili smo njegovu fizičku prazninu ali još uvijek je njegovo ime vrlo bitno u cijelom festivalu i mi kao organizatori trudimo se da Ivo i  dalje bude glavna uloga i da se svi sadržaji „vrte“ oko Ive. Registrirali smo novu udrugu na državnoj razini Udrugu „Filmski festival Ivo Gregurević“.

To je jedini način kako bar djelomično možemo nadomjestiti njegovu fizičku prisutnost. Svake godine  ćemo prikazivati jedan od njegovih starih filmova kao dio festivala. Naravno da je to jedna praznina koja se ne može m popuniti ali mi od festivala moramo napraviti jednu čvrstu instituciju u kojoj će uvijek Ivo biti u prvom planu, kaže nam Ivin prijatelj Iljo Benković, direktor festivala.

film 900

Brončana statua

Održavanje festivala nije upitno a potpore festivalu ne nedostaje sa svih razina a do nas je koliko ćemo spremni i sposobni održavati i u budućnosti. Misli da ćemo u tome uspjeti a Ivo je zaslužio da se taj festival održava i bude nezaobilazni dio kulturni sadržaja Orašja i Posavine dokle god je općine Orašje, dakle i poslije nas. Uvodimo neke mlade ljude koji će nastaviti tamo gdje mi budemo stali. Što se tiče nagrada za doprinos razvitku filmske umjetnosti od ove godine ona će se dodjeljivati u vidu brončane statue Ive Gregurević, jednoobrazne kao što je postavljena Ivina statua u prirodnoj veličini ispred  sportske dvorane u Orašju, kaže Benković.

ivina kuca

25 jubilarni festival

Pripreme oko novog festivala već su gotovo završene. -Mi radimo kao da nema nikakvih problema i to činimo na najbolji način i sa najviše planiranih sadržaja, jer se radi i o jubilarnom 25. filmfestu. Sve ide u tom smjeru a ako bude „viša sila“ nalagala da se neke stvari korigiraju, onda ćemo tako i uraditi . Vjerujem da će to biti festival dostojan Ivinog imena, nažalost bez njegovo utemeljitelja i glavnog lika cijele najljepše filmske priče Posavine, bez našeg Ive, ali napravljeno na takav način kao da je on sa nama, pojašnjavaju u Organizacijskom odboru festivala.

film 1024

Na pitanje da konkretnije progovori o sadržajima festivala Benković ipak nije pristao smatrajući da je s obzirom na aktualnu pandemiju to ipak ne bi trebalo činiti, te zaključuje -Bolje biti ugodno iznenađen, nego puno toga najaviti a na kraju zbog nekih viših sila da od toga ne bude ništa.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić