Nada Koturić
Typography

Kroz dva neobična primjera iz Orašja o uzgoju netipičnih kultura za posavsko podneblje, ravničarski se teren pokazao odličnim područjem za uzgoj ne samo sibirske borovnice nego i peruanskoga kukuruza. Primjer prvi: umirovljeni profesor iz Orašja nakon četiri godine istraživanja sve popularnije u svijetu sibirske borovnice prvi je u Bosni i Hercegovini krenuo u pionirski pothvat i postao prvi uzgajivač te vrste bobičastoga voća u BiH.

Kamčatka, Japan...

Poluotok Kamčatka i Sibir podneblje su te kulture, kao i Japan i Kina (u posljednje je vrijeme sve popularnija u Kanadi i SAD-u), no i Posavina se pokazala odličnom za tu iznimno cijenjenu voćku koja se izravno konzumira, vrhunska je poslastica i dodatak jelima, a po svojoj ljekovitosti zauzima primat među svim biljkama. - Nemam mira ni u mirovini, a kako se pola stoljeća bavim sadnjom i proučavanjem voća, zaintrigirala me je i sibirska borovnica i otkako sam prve primjerke vidio u Hrvatskoj, točnije u rasadniku Milić u Donjem Miholjcu, od tada sam zaljubljenik u ovu čarobnu voćku.

posavska borovnica

Bilježio sam sve parametre od okusa, procjena šećera, oblika grma i sve ostale osobine i onda sam odabrao nekoliko najboljih koje podnose našu klimu i osnovao miniplantažu na četiri duluma. Nakon četiri godine istraživanja 29 sorti, izdvojio sam najbolje, stvorio rasadnik i dobio prvi urod dosad, po ocjeni stručnjaka, najbolje kvalitete te kulture. Sibirskoj biljci odlično odgovara posavsko podneblje pa je već devetu godinu uzgajam i ima oko 1000 sadnica - tvrdi prof. Husein Hadžispahić. Sibirska borovnica, prema ocjeni stručnjaka, čak je i ljekovitija od aronije i američke borovnice.

- Borovnice se konzumiraju u svježem stanju jer su preskupe za spremanje soka, no odlične su kao dodatak jelima, uz sladoled, smoothieje i slično. Svakako nastavljam istraživanje s najnovijim sortama jer nabavljam uvijek nove - kaže nam ovaj inovativni profesor. I crni peruanski kukuruz s andskih visina spustio se do ravne Posavine. Jasminko Šarić iz Orašja bavi se, inače, uzgojem i pripremanjem ljekovitih trava, no ovoga proljeća u svom je vrtu zasadio i crni peruanski kukuruz koji inače uzgajaju Inke Indijanci i posadio u svome vrtu.

Više proteina

Dobio sam sjeme od prijatelja, posijao u svibnju i kukuruz je stasao do kolovoza. Veličine je kao i naš obični kukuruz, samo su zrna crna. Biljka je viša od tri metra, a na njoj je rodilo i po osam klipova - kaže nam Jasminko. Za razliku od nekih drugih žitarica, Jasminko tvrdi da je peruanski kukuruz iznimno ljekovit za određene bolesti jer ima više proteina i manje škroba.

Za Posavinu.org piše: Nada Koturić