Nada Koturić
Typography

Braniteljska Zemljoradnička zadruga “Posavina plod” Orašje iz godine u godinu potvrđuje kvalitetom i ekološkim uzgojem svoje mjesto na neumoljivom poljoprivrednom tržištu povezujući se s uglednim hrvatskim tvrtkama Podravkom i Konzumom. Svake godine bilježe se pomaci u proizvodnji.

Ove godine ušli su u organsku proizvodnju rajčice, krastavca, paprike i spelte (vrsta prapšenice sa smanjenim udjelom glutena), a novost je i uzgoj rog paprike za proizvodnju ajvara. Projektu daje posebnu vrijednost suradnja sa 60 učenika Srednje strukovne škole Orašje. - Ako se k tome dodaju 23 zadrugara, među kojima je to većini osnovna djelatnost, te još 100 povremenih kooperanata iz oraške općine, onda se sve to pretvara u hvalevrijedan pothvat - zaključuje direktor Zemljoradničke zadruge “Posavina plod” Marijan Oršolić. Točka na “i” sjajnog projekta je i zaposlenik, završeni srednjoškolac poljoprivredne struke Ivan Mikić iz Kostrča. Posao je dobio kao najbolji praktičar poljoprivredne struke. Potječe iz šesteročlane obitelji gdje, uz roditelje, četvero djece pomaže u poljoprivredi, dakle, još jedna neispričana priča koju ćemo ostaviti za idući put, a sad se vraćamo na početak one o Posavina plodu Orašje.

sok plodovi posavine

Rog paprika

Dok obilazimo uređene plantaže plastenika ekološkog uzgoja, Oršolić ističe da im je cilj postati jedan od lidera u poljoprivredi, omogućiti zadrugarima baviti se onim što najbolje znaju - proizvodnjom, a u tome su, kaže, Posavljaci bez premca. Zadruga bi preuzela cjelokupno kreditiranje repromaterijala, pratila proizvodnju sve do otkupa te dala adekvatnu cijenu proizvodima. Direktor Oršolić nije po funkciji klasični rukovoditelj jer sve radi i na terenu. Malena ekipa se ne želi opterećivati administriranjem već, kažu, radom na terenu.

- Naša je zadaća biti servis zadrugarima iako imamo i vlastitu proizvodnju. Mislim da idemo u dobrom smjeru, stvorili smo dobru podlogu za daljnji razvoj, nabavili dio nužnih strojeva. Sa svoje strane dajemo maksimum pa se nadamo kako će nas i zajednica u tome nastaviti pratiti - ističe Oršolić.

plastenik

Otkup povrća, voća, prave sok

Uz otkup povrća, bave se i otkupom voća. Unaprijedili su i tu oblast pa su krenuli u pretvaranje ekološki uzgojenih plodova u kvalitetan sok. - Posavina plod posjeduje vlastitu proizvodnju zatvorenog tipa, većinom rajčice i dijelom krastavce. Novost je da smo od ove godine krenuli na 30 duluma s proizvodnjom rog paprike - objašnjava Jozo Miletić, dipl. ing. agronomije, voditelj proizvodnje, prognozirajući odličnu berbu i kvalitetu posavske paprike. Uspostavljenu odličnu suradnju s Podravkom, ali i Konzumom namjeravaju samo proširivati. Iako imaju ugovore za svu proizvodnju šljiva, protekle godine nisu im bile naklonjene, pa su se preusmjerili na uzgoj rog paprike za proizvodnju ajvara. Sve u svemu, oko 50 duluma ove je godine pod proizvodnjom s oznakom “Posavina plod” Orašje - zaključuju iz Zemljoradničke zadruge čije su osnivanje, podsjetimo, potaknuli branitelji.

Vjeruju kako će suradnja s hrvatskim tvrtkama, ali i diljem BiH ići samo uzlaznom putanjom.•

Za Posavinu.org piše Nada Koturić