Nada Koturić
Typography

TOLISA/DOMALJEVAC- Posavske župe Tolisa i Domaljevac bile su u znaku radosti mladih koje je značajno protekle više od godinu dana umanjilo korona doba. U župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi Prvu svetu Pričest primilo je 45, a u župi Svete Ane u Domaljevcu devet djevojčica i dječaka.

U bijelim haljinama, djevojčice s vijencima na glavi, primali su sakrament Prve svete pričesti pod svetom misom koju je u Tolisi predvodio gvardijan Franjevačkog samostana Tolisa fra Mario Jurić, dok je u Domaljevcu svetu misu predvodio župnik fra Anto Pušeljić, dekan šamačkog dekanata.

  pricest02 1024

Prvopričesnice u župnoj crkvi u Tolisi                   

Budimo jedno srce

U župnoj crkvi UBDM-a u Tolisi mališani su pod zajedničkim sloganom „ Budimo jedno srce“, po prvi put primili Tijelo Kristovo u svoju dušu, u svoje srce i tijelo. Na poseban način fra Mario je pozdravio prvopričesnike i njihove roditelje koji su ih dopratili pred oltar i zajednički susreli Krista i sudjelovali na svetoj misi. Pozdravne riječi gvardijan je uputio za vjeroučitelje i učitelje koji su kod djece ugradili nešto svoje u njihov odgoj, kako vjerski, tako i svagdašnji, a svečano misno slavlje započelo je pozdravom i recitacijama prvopričesnika. U prigodnoj propovijedi fra Mario je naglasio kako je Isus uvijek prisutan među nama i uvijek želi biti dio nas. –„Isus kaže „Pustite malene k meni“, zato što vi u sebi ne možete imati mržnje ni srditosti, grijeha ni ljutnje“, poručio je prvopričesnicima fra Mario Jurić i dodao, -„Roditelji, naučite djecu što je ljubav, radost i darivanje. Odgovorni ste za svoju djecu“.  

pricest1 

Dječaci iz župe Tolisa                     

Roditelji dali primjer

Svečano i radosno bilo je i u župnoj crkvi Svete Ane u Domaljevcu. Župna je zajednica kroz nedjeljno misno slavlje prve pričesti za devetoro prvopričesnika, molila zajedno sa njihovim roditeljima, kumovima, rodbinom. Uvijek je to svima drago slavlje, osobito prvopričesnicima ali tom se događaju raduje i cijela župa.

-Svjestan sam današnje brige roditelja za odgoj djece pa vas dragi roditelji molim poštedite ih svega onoga lošeg primjera koji eventualno možete dati svojoj djeci kako bi bili bolji ljudi, jači, odgovorniji. Vjerujem da je danas teže odgajati svoju djecu jer obitelji su mikro zajednice. Ranije je na loš primjer ukazivala rodbina i cijelo selo, a danas je to suženo na svaku obitelj koja nosi za sebe svoje brige i teškoće. Ne razgovaramo o tim problemima i svatko misli da je to njegov problem, no često su to zajednički problemi koje treba i zajednički rješavati, poručio je župnik fra Anto. Slavlje je uveličao župni zbor uz animiranje sestre Ane Dominković.     

pricest domaljevac  

             Prvopričesnici iz župe u Domaljevcu

Nadići sve kušnje   

Na kraju misnoga slavlja zamolili smo fra Antu da prokomentira aktualan odlazak mladih obitelji koji nije zaobišao ni domaljevačko područje.-Ovo je uvijek bila velika župa i ja sve smatram svojim župljanima, i one iseljene koji povremeno dolaze u župu jer svi se oni redovito okupljaju na misnim slavljima kada dođu u rodni kraj. Odlazak  iz Domaljevca događao se i prije ovog posljednjeg egzodusa, jer te migracije uvijek su bile obilježje posavskoga kraja. Uvijek se odlazilo i vraćalo u ovu župu, mi smo na to navikli. Sve dok ti ljudi dolaze puna i radosna srca u svoje kuće ja ih smatram svojim župljanima. Ovo je uvijek bila velika župa koja će uspjeti nadići ove kušnje i teškoće, kazao nam je župnik fra Anto Pušeljić.

pricest domaljevac1

Za Posavinu.org piše Nada Koturić