Nada Koturić
Typography

Mjesto Kolibe kod Bosanskog Broda nekada je bilo kraj bogat poljoprivredom i gospodarstvom, a danas su vidljivi tek tragovi. No, Kolibe se ne predaju. Prvi su među povratničkim krajevima krenuli u poduzetništva smatrajući da sami moraju učiniti prve korake kako bi živjeli od svoga rada.

Kako je u Posavini poljoprivreda značajna, logičan je bio slijed Pave Dujaka, predsjednika Saveza za povratak izbjeglih i raseljenih B. Posavine, usmjeriti pozornost prema toj neiskorištenoj oblasti. Realizirali su u svome mjestu prvi povratnički proizvodni projekt socijalnog poduzetništva, tvornicu za preradu voća i povrća. - Nastali smo kao odgovor na situaciju u kojoj se našla raseljenička populacija nakon završetka Domovinskoga rata. Sada tragamo za drukčijim projektima jer želimo razvijati socijalno poduzetništvo.

Pokrenuli smo preradu voća i povrća jer toga ovdje nema. Ovo je prvi takav povratnički projekt, prvi proizvodni i ujedno prvi objekt ovdje koji nije obiteljska kuća. voce povrce 900Naš primjer trebaju slijediti i druge povratničke sredine, ali i svugdje gdje je voćarski kraj - istaknuo je Dujak na otvorenju tvornice uz nazočnost predstavnika češkog Veleposlanstva koji su više od 50% financijski potpomogli projekt. Tvornica će biti servis povratničkim gospodarstvenicima, ali i drugima.

- Tone voća propadaju. Ovo je odličan način kako produljiti trajanje voća i povrća ako ih pretvorimo u sokove, sušimo, pravimo pekmeze, ajvar..., sve na prirodnoj osnovi kao ekoproizvod iznimno tražen - smatra Dujak. Predsjednik Udruge voćara općine Brod Vid Rakić ističe 605 ha pod voćnjacima koji će sada biti iskoristivi.

voce povrce 1024

- Pokušavamo biti konkurentni trgovačkim centrima jer proizvodnja na malo je puno zdravija, kvalitetnija i ima svoje tržište. Svaki dan primamo sve više ponuda od malih poljoprivrednika koji žele preraditi proizvode kroz našu tehnologiju i plasirati na tržište, ističe Slaviša Tomišević, voditelj Centra održivog povratka, razvoja i edukacije.- Pavo Dujak se odlično angažirao kako bi međunarodna sredstva bila na korist povratničke zajednice u Posavini - ističe načelnik Broda Ilija Jovičić.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić