Nada Koturić
Typography

Fra Zvonko Miličić u rodnoj je Tolisi u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije proslavio 25 godina svoga misništva. Svečanost je bilo posebna jer se radilo, zapravo, o dvostrukom slavlju. Fra Zvonko je za svećenika zaređen u Šibeniku, i s obzirom na to da je to bilo u jeku ratnih stradanja, fra Zvonko u rodnom mjestu nije proslavio svoju mladu misu.

fra zvonko

Hrabar, ponosan, ali i prkosan

U nazočnosti velikoga broja vjernika, među kojima su mnogi Tolišani obukli narodne nošnje i tako pokazali svoju radost i veselje, svečano misno slavlje započeo je gvardijan Franjevačkog samostana fra Mario Jurić, a potom nastavio slavljenik fra Zvonko.

Fra Zvonko je značajni jubilej posvetio za dvije nakane: zahvalu dragom Bogu za 25 godina svog svećeništva i za buduća nova duhovna zvanja. U nadahnutoj propovijedi fra Mladen Jozić, tadašnji župnik župe u Tuzli, u kojoj je fra Zvonko bio na službi u ratnim godinama, kazao je kako je fra Zvonko bio iznimno hrabar, ponosan, ali i prkosan. Pun ljubavi i vjere pomagao je osobito potrebitima te Hrvatima koji su se u to doba zatekli u opkoljenoj Tuzli.

To su samo neke od osobina koje krase tog skromnog i samozatajnoga svećenika, čija djela puno više govore nego što on želi o njima govoriti. Misno slavlje glazbeno su uveličali učenici Franjevačke klasične gimnazije u Visokom, budući bogoslovi, koji su govorili o školi, svećeničkom i redovničkom pozivu. Nakon mise upriličen je zajednički ručak u obitelji Miličić u Tolisi.

Ravnatelj klasične gimnazije

Fra Zvonko Milićić, završio je studije teologije, filozofije, povijesti umjetnosti. Član je Franjevačke provincije Bosne Srebrene, no uz svoj redovnički poziv te zahtjevan posao ravnatelja u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom, gdje također predaje filozofiju, psihologiju i logiku, svoje znanje i dalje obogaćuje. Ove godine obranio je i diplomski rad pod naslovom “Fenomen sakupljanja zbirki kod franjevaca u provinciji Bosni Srebrnoj” i time završio sveučilišni dodatni studij muzeologije na Odsjeku za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te stekao VSS i stručni naziv diplomiranog muzeologa. Fratri Bosne Srebrne fra Zvonki su od srca čestitali na takvom zalaganju i postignutom uspjehu.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić