Nada Koturić
Typography

Crkveni zbor župe sv. Ane Domaljevac dostojno je obilježio dva ipol desetljeća postojanja , sada već tradicionalnim, desetim po redu koncertom duhovne glazbe pod imenom „Sveta Ana i Mala Gospa – majka i kći“. Na početku susreta sve je goste i posjetitelje koncerta održanog u crkvi sv. Ane u Domaljevcu pozdravio, uvijek biranim i nadahnutim riječima župnik fra Anto Pušeljić, dekan Šamačkog dekanata.

zbor

Izrazio je radost zbog uspješnog djelovanja crkvenog zbora koji, naglasio je, upotpunjuje i uljepšava mise, ali i na poseban način doprinosi zajedništvu župe i njenoj radosti. Podsjetio je pri tome na 1926.g. kada je fra Zvonko Mikić iz Kostrč pokrenuo prvo pjevačko društvo što je bio prvo utemeljenje kulturnog zbivanja u domaljevačkom kraju. Dekan šamačkog dekanata fra Anto je također pozvao i na što brojnije sudjelovanje u svim događanjima župe

Zvona svete Ane

Zborovi su kroz jednosatni koncert pjevali punim srcem a osobito su domaćini radosno započeli koncert svojom svojevrsnom himnom „Zvona svete Ane“.- Čestitamo našem domaćem zboru srebrni jubilej jer uljepšavaju nam nedjeljne euharistije, patrone i svetkovine, čestitamo na ustrajnom služenju župnoj zajednici, predanom pjevanju iz sveg srca ne tražeći nikakvu nagradu u radosti slaveći Boga i u tome otkrivaju smisao svog poslanja, poručila je u ime župe voditeljica Gabriela Koturić.

zbor crkva

Tijekom večeri uz slavljenička dva domaća zbora, kako ženski crkveni zbor kojeg vodi Zdenka Lucić, tako i dječji zbor „Glasnici“ kojeg vodi sestra Ana tako. Grupa mladih „Pfenix“ župe Domaljevac je za isticanje jer svojom mladenačkom energijom preskaču sve barijere pa se sami uvježbavaju i čine odličan sklad zbog upornosti i vježbanja. Bend čine Veronika Koturić koja daje posebnost bendu zbog odličnog pjevanja, Dominik Anđić je odbojkaš i glazbenik ujedno pjeva i svira klavir i gitaru, Roko Lucić pjeva i svira klavir i Ana Ivić pjeva i svira klavir. Na koncertu su nastupila gosti, čak dva zbora iz Županje: zbor mladih iz župe sv. Ive Glavosjeka i iz župe svetog Nikole Tavelića. Nastupili su i zborovi iz okolnih posavskih župa, zbor župe Srca Isusova iz Brčkog, Gornje Dubice, Odžaka, Zbor Adoro iz župe Tolisa.

Pohvaljena Zdenka

U ženskom crkvenom zboru sv. Ane Domaljevac od samog početka su Zdenka Lucić, Nada Rukavina i Blaženka Lucić. Zdenka je kao voditeljica posebno pohvaljena za zalaganje u župi i vođenje zbora-U početku je bilo pučko pjevanje bez probi ili vježbanja a onda smo se organizirale i od 96.g. počeli smo ozbiljnije okupljanje kada nas je organizirao fra Pero Oršolić. Sestra Jela Dubravac puno je radila sa nama da se upjevamo i oko profesionalnih tehnika jevanja pa smo sa njom sa njom čak četiri puta nastupale na Susretu zborova u Sarajevu. Inače mi smo različitih dobi, naobrazbe interesa jer su među nama i domaćice, nastavnice, žene u biznisu ali sve nas spaja glazba. Obavezno jednom tjedno vježbamo a pred koncert i tri puta tjedna. Mi inače njegujemo liturgijsko pjevanje. zbor zdenka

To su pjesme vezane za misu kao njena sastavnica. Redovite smo na pobožnostima pa onda naši susreti budu ponekada i svakodnevni i to činimo s radošću, kazala nam je voditeljica zbora Zdenka Lucić uz poruku, pridružite nam se pjevajte, veselite se, slavite Boga.

Za posavinu.org piše: Nada Koturić