Nada Koturić
Typography

ORAŠJE – Mlada profesorica medicinske skupine predmeta u Srednjoj strukovnoj školi u Orašju Edina Pačuković, inače iznimno aktivna u svojoj sredini i angažirana kroz niz humanitarnih projekata Crvenoga križa, proglašena svojedobno i volonterskom godine u Federaciji BiH, i uz sve to je i koordinatorica za mlade, svoju aktivnost sada može prenositi samo putem virtualnog svijeta. To je zapravo sada njen jedini prozor u svijet jer se Dina nalazi u samoizolaciji. Za razliku od nekih neodgovornih građana koji izbjegavaju tu naredbu, pa je čak i policija sačinila nekoliko službenih zabilješki koje u konačnici donose kazne, Dina je odgovornog ponašanja. Uvijek nasmiješena i spremna za akciju usmjerenoj prema humanitarnom djelovanju. U vedrom glasu vrijedne profesorice ne zamjećujemo niti malo zamora, a ona nam je to i potvrdila.

Samoizolacija s osmjehom

-Nisam niti malo smanjila intenzitet posla, dapače, ima ga još više, samo umjesto kretanja, vozanja i hodanja sve sam zamijenila ekranima i društvenim mrežama. U Crvenom križu Federacije BiH sam član ekspertnog tima za zdravstvo. Svakodnevno putem videolinka komuniciram s kolegama iz CK FBiH i pripremam naše volontere za angažman na terenu (pomoć starima i ako bude bilo potrebe osobama u samoizolaciji).

profesorica dina 1024

Pridržavam se svih uputa koje sam dobila o samoizolaciji i putem facebook i web stranice Crvenog križa obavještavam stanovništvo o mjerama zaštite. Uz sve odvija se i online nastava, gotovo sam cijelo vrijeme uz mobilni i laptop pa o dosadi nema niti govora. U pauzi malo pospremanja po stanu znači malo odmoriti moždane vijuge i dan pa i noć vrlo brzo prođu. Najvažnije je sačuvati zdravlje. Nije mi jasno da se netko ne pridržava donesene mjere i podcjenjuje koronavirus, a već se zna što se dogodilo u Italiji koji su tako olako pristupili preventivnim mjerama, kaže nam prof. Pačuković.

Važna humanost u krizi

Zanimalo nas je i zašto je profesorica putovala prema Njemačkoj.-U Elwangen kod Stuttgarta sam otišla sa još dvoje kolega iz naše škole u sklopu projekta suradnje škola na uspostavi dualnog obrazovanja u Srednjoj strukovnoj školi u Orašju. Željeli smo vidjeti kakva je praksa i tijekom četiri dana steći novo iskustvo koje možemo primijeniti u Orašju. Na žalost eto, stekli smo i ovo jedno novo iskustvo ali koje je također novi izazov za sve i u kojem je ponovo na ispitu naša humanost i solidarnost, kaže prof. Pačuković i na kraju dodaje kako se upravo u ovakvim vremenima kao što je Posavina prošla kroz ratno i poplavno vrijeme pokazuje važnost humanosti.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić