Odžak
Typography

U nedjelju 04. srpnja 2021. godine odavanjem počasti braniteljima na spomeniku u centru grada i šehidskom mezarju započeo je ovogodišnji Marš mira Odžak - Srebrenica 2021. Ove godine u maršu mira Odžak - Srebrenica će sudjelovati tridesetak pješaka iz Odžaka.

Jedan dio njih će preči cijeli put u dužini od 200 kilometara dok će im se drugi dio pješaka pridružiti u Nezuku tradicionalnoj koloni marša mira Nezuk - Srebrenica.

odzak spomenici

Marš mira je sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici 1995. i proboj preživjelih žrtava genocida do slobodne teritorije koja je tad bila u Nezuku kod Kalesije.

Odžačko udruženje prijateljstva Koraci Mira tradicionalno dugi niz godina obilježava sjećanja na sve žrtve a prvenstveno Srebrenice i Vukovara. Organiziraju pohode na sva stratišta u BiH svih nacija naroda tijekom dana sjećanja na žrtve proteklog rata. Uspješno su organizirali dva velika pothvata Zagreb - Vukovar - Odžak - Srebrenica 2018. i Dubrovnik Srebrenica 2019. godine pješačenjem preko 600 km, a redovno organiziraju marševe Odžak - Srebrenica i Odžak - Vukovar u 11. mjesecu.odzak koraci mira

Nije nam teško, već smo naviknuti na napore. Postali smo ekipa prepoznatljiva u BiH i dokle god nas noge služe odavat ćemo na ovaj način počast žrtvama genocida i Srebrenici i žrtvama Vukovara kako se nikada ne bi zaboravilo veliko stradanje nevinih žrtava i zlo koje se uvijek može ponovo pojaviti ako ne jačamo svijest o pogubnosti takvih projekata. Ovom prilikom zahvaljujem svim prijateljima udruženja koji su pomogli naše aktivnosti“ - kazao nam je Nihad Alić vođa udruge prijateljstva Koraci mira.

U čast dana sjećanja na kružni tok na ulazu u Odžak tradicionalno je postavljen cvijet Srebrenice koji simbolizira stradanje u genocidu i bol majki Srebrenice.

odzak kruzni

Na isti način se oda počast i žrtvama Vukovara u 11.mjesecu postavljanjem vukovarskog tornja i paljenjem svijeća za žrtve. Tradicionalno zadnji četvrtak prije 11. srpnja u Odžaku udruženje Cvijet milosti organizira mimohod za žrtve Srebrenice u kojem učešće uzme veliki broj Odžačana.

Nikome, nikada i nigdje se ne ponovila Srebrenica.

Za Posavinu.org piše Mišo Perak