Odžak
Typography

Manifestacija “Posavsko kolo” u Odžaku ima tradiciju koja će iduće godine biti u znaku jubilarna dva desetljeća. Održava se u vrijeme kada se po tradiciji svetkovanja blagdana Velike Gospe i u danima nakon nje u kolovozu okupi i veliki broj odžačke dijaspore. - Ovih dana Odžak je više nego trostruko povećao broj mještana pa se može nazvati i jednom od najposjećenijih turističkih destinacija u Bosni i Hercegovini.

odzak posavsko kolo1

U svečanom smo ruhu nizom sadržaja prošli kroz manifestaciju, a sve je ipak bilo sukladno stanju pandemije i epidemiološke situacije te su i sadržaji značajno smanjeni - kaže načelnica općine Nada Ćulap. Sadržaji su započeli u znaku sporta, u Posavini posjećenih popularnih turnira. U Vojskovi i Donjem Svilaju održani su turniri u malom nogometu, u Potočanima u odbojci, dok se u Novom Selu održao Memorijalni turnir “Balegovačke ljetne igre”. U tome nizu nisu izostali ni kulturni sadržaji, održana je izložba razglednica Stjepana Oroza te promocije knjiga Ivke Ilić Kovačević i Ružice Milićević. Večer s dijasporom također je bila među sadržajima Posavskog kola, a održana su i tri rock koncerta, i to u Vojskovi, Odžaku i Prudu. Jedan od sadržaja koji je u najbolja vremena druženja znao okupiti i 20-ak KUD-ova ovog puta sveo se na četiri društva iz susjednih općina jer se nije željelo riskirati.

odzak posavsko kolo

Svoje izvorno folklorno blago pjesama, nošnje i običaja pokazali su na velikoj otvorenoj pozornici u središtu grada: KUD “Fra Ivo Šimić” iz Novog Sela, KUD “Gradačac” iz Gradačca, KUD “Miloševac” iz Miloševca i HKUD “Napredak” iz Odžaka. – Bilo je razigrano, veselo, puno pozitivnih emocija - kaže predsjednica HKD-a Napredak Odžak Marica Hrnjkaš. Inače, to Napretkovo društvo među najaktivnijima je u Posavini. Okuplja oko 100 članova u trima sekcijama, od najmlađih do osoba treće životne dobi jer posavska izvorna pjesma ne poznaje dobnu granicu. - Za dvadesetu obljetnicu tradicionalne manifestacije “Posavsko kolo” svakako ćemo prirediti prigodne sadržaje dostojne tako značajne obljetnice - poručuje načelnica Odžaka Nada Ćulap.

Za Posavinu.org piše Nada Koturić