Odžak
Typography

Veleposlanik Švicarske Konfederacije u Bosni i Hercegovini gospodin Daniel Hunn, sa suradnicima posjetio je 12. Listopada 2021. općinu Odžak. U njegovoj pratnji bili su Sanela Ademović, savjetnica za kulturu i Almir Tanović, viši programski službenik i savjetnik za politike zapošljavanja. Goste je primila općinska načelnica Nada Ćulap u Uredu načelnice gdje je održan sastanak.

nada culap veleposlanik chNa sastanku se razgovaralo o projektima koji se provode na prostoru općine, a koje značajno financira i Švicarska.

Veleposlanika Hunna zanimala je razina komunikacije s ljudima iz naše općine, a koji žive i rade u Švicarskoj, te mogućnosti njihovog uključivanja u lokalne projekte Omladinske banke, koje sufinancira Švicarska preko fondacije Mozaik.
Jedna od tema razgovora bio je i rad Centar za mentalno zdravlje Odžak, kojeg kroz Projekt mentalnog zdravlja, a u cilju osiguravanja pravodobnih i kvalitetnih usluga ustanovama mentalnog zdravlja, financira Vlada Švicarske u suradnji s Federalnim ministarstvom zdravstva.

nada culap suradnici
Goste su zanimale i informacije o provedbi projekta Kućna njega starih i bolesnih, koji se već punih 13 godina provodi na prostoru naše općine. Radi se o projektu Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije i Općine Odžak, kojim je izravno obuhvaćeno stotinjak osoba, koje djelatnica Caritasa redovito obilazi Caritasovim vozilom, od ponedjeljka do petka, pružajući im osnovne usluge medicinske skrbi, ali i druge sitne kućanske potrebe, te u dogovoru sa župnicima odžačkih župa prati stanje glede potreba za ovakvom vrstom usluga. Općina Odžak sudjeluje u ovom projektu sa sredstvima koja pokrivaju oko 60 % troškova, a preostali iznos pokriva Caritas Vrhbosanske nadbiskupije, sredstvima od donatora među kojima je i Švicarska.

Priredio Mišo Perak