P. Mahala
Typography

Poslije svečanog otkrivanja i blagoslova Spomen parka uslijedila je procesija i sveta Misa na Nujića groblju koju je predvodio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, a sve nazočne je pozdravio župnik Pavao Brajinović riječima:

Uzoriti gospodine kardinale, gospodine predsjedniče, dragi naši prijatelji!

Ispunjen sam ponosom i radošću dok danas stojim pred vama. Moje današnje obraćanje bit će u znaku broja dva, jer to je znak pobjede. Prvo ide prema nebu, drugo prema zemlji! Prema nebu: " Želim reći hvala dragom i dobrom Bogu koji je svakoga trenutka bio uz nas i uvijek nam pokazivao zraku nade kada smo se našli u bezizlaznom tunelu problema i poteškoća. "

Drugo hvala ide sinu ovoga kraja, mom dragom prijatelju i školskom kolegi pokojnom fra Grgi Viliću koji je napisao knjigu Vrijeme stradanja bez koje mi danas ne bili ovdje. I zato: prijatelju Grga, hvala ti. Bog ti bio plaća i nagrada! Siguran sam da se danas raduješ skupa s nama i našim poginulim braniteljima.

kardinal druzina

A sad spustimo se na zemlju! Kad je prije godinu i pol dana predstavljen idejni projekt Spomen parka u našem domu, prozvan sam da nešto i ja kao mjesni župnik kažem. Rekao sam tada dvije stvari: " prvo: - neću danas držati govor, učinit ću to kad budemo slavili završetak izgradnje. " i drugo: - pružimo ruke jedni drugima, zbijmo redove, budimo jedinstveni kao što su to bili naši pokojni očevi i majke, braća i sestre, u čiji spomen želimo praviti to zdanje. Danas s ponosom kažem: rečeno, učinjeno! Cure i dečki, iz odbora za izgradnju, ponosim se vama!

Evo, danas je došao taj trenutak kada ponovno želim reći dvije stvari: " prvo:- veliko hvala onima koji nam nisu ništa pomogli. Da, dobro ste čuli, onima koji nam nisu ništa pomogli, ma ne da nam nisu pomogli, nego su nas uvjeravali da neće ništa biti od toga. Ti i takvi su nam bili najveća inspiracija i potvrda da smo na pravome putu i da ustrajemo do kraja.

Istina, ima još dugova, ali ima i još dobrih ljudi koji će nam pomoći. " Drugo:- našem vrijednom Odboru za izgradnju Spomen parka, na čelu s Lukom, županijskom ministricom Anom i predsjednikom naše mjesne zajednice Zlatkom, projektantom Jurom i svim izvođačima radova na čelu s našim Antom i Daliborom, svim mojim dragim župljanima župe Posavska Mahala i svima onima koji su na bilo koji način bili uz nas, siguran sam, za ove sve nabrojane najveća je hvala: "ovo velebno zdanje Spomen park koje je Predsjednik danas otvorio, a naš kardinal blagoslovio".

kardinal covic 1024

I druga naša velika hvala ste Vi dragi dragi naši prijatelji koji ste bili uz nas i koji ste danas došli da sa svima nama podijelite tu našu veliku radost!

I da završim s brojem dva kako sam i počeo: Posavina podvučijaka koja je u ovom ratu: opljačkana, zapaljena i porušena, a bila je bosanska Kalifornija djelo je majkih udovica i njihove siročadi.

Zato majke Posavine, sad ste vi na redu. U znak zahvalnosti dobit ćete dostojan spomenik kakav zaslužujete, a mi danas lopticu prebacujemo dvojici Jakova: Načelniku i župniku Odžačkome: Mi smo svoju utakmicu priveli kraju, oni neka krenu s centra a mi ćemo pomoći koliko bude potrebno.

Hvala i živjeli!

Na igralištu, 25.05.2018., Pavao Brajinović, župnik{jathumbnail off}