P. Mahala
Typography
Jučerašnjim popodnevnim polumaratonom Odžak - Posavska Mahala, u organizaciji odžačkog Rekreacijsko atletskog kluba Podvujčak, okončane su aktivnosti obilježavanja Dana sjećanja na sve žrtve Drugog svjetskog rata i poraća u odžačkom i Podvučjačkom kraju.
U tom razdoblju do šezdesetih godina prošlog stoljeća  ubijeno je 3 tisuće i 411 Hrvata tog dijela Posavine, uglavnom muškaraca u naponu snage. Bleiburg i križni put prošle su, prema dosad prikupljenim podacima, 404 osobe, a  preživjelo je samo njih 10-ak. Tim žrtvama treba pridodati  i oko 500 zatočenih hrvatskih vojnika iz sela Garavac u modričkom kraju, od kojih je velika većina  ubijena u noćima između 24. i 28. svibnja 1945. godine.  
 
Svim stradalim u Domovinskom ratu po prvi put su zajedno počast odali maratonci iz BiH i Hrvatske.  Osim domaćih maratonaca,  u polumaratonu  Odžak - Posavska Mahala sudjelovali su članovi Udruge maratonaca „Glasnici istine“ iz Virovitičko - podravske županije i „Sokol“ iz Osijeka,  Trkačkih klubova „Brace“ i „Mazator“ iz Slavonskog Broda i veterani Hrvatske vojske iz Našica, Đakova i Osijeka. 
 
Svi oni prvo su prije polaska zapalili svijeće u Odžaku  ispred Spomen obilježja poginulim pripadnicima 102. odžačke brigade HVO-a, a nakon dolaska u Spomen park odali su počast i tragično stralim u Drugom svjetskom ratu i poraću.  Svim sudionicima polu – matarona uručene su prigodne medalje i zahvalnice. 
 
„Po prvi put ostvarila se suradnja  s udrugama dragovoljaca Domovinskog rata iz Republike Hrvatske, koja će biti nastavljena jer nas zajednički vežu i prošlost i sadašnjost.  S obzirom na to da je odžački kraj i u Drugom svjetskom i u Domovinskom ratu trpio velika stradalja, Dan sjećanja i spomen na žrtve uče nas da je mir najvažniji i da mu se moramo okrenuti“, kazao je Davor Ilić, predsjednik Rekreacijsko atletskog kluba Podvujčak. 
Sjećanje na žrtve i na sve nevino stradale  naša je ljudska obveza, poručili su iz Udruge maratonaca „Glasnici istine“ iz Virovitičko - podravske županije čiji su članovi prepoznatljivi po obilježavanju memorijalnih maratona širom Hrvatske.
 
„Ponukan žrtvom, koju su Hrvati  podnijeli tijekom povijesti u ratovima, moramo raditi na tomu da se ne zaboravi niti jedan život koji su dali za slobodu i svoju neovisnu i suverenu državu. Moramo znati našu povijest, moramo spominjati sve žrtve i sve one koji su dali svoju krv za slobodu i budućnost generacija koje dolaze. To danas činimo i u ovom dijelu odžačkog kraja i Posavine“, pioručio  je Pavo Tutenov,  predsjednik Udruge maratonaca „Glasnici istine“ iz Virovitičko - Podravske županije.
 
Da se zaborav i ravnodušnost ne smiju i ne mogu  nametnuti ni današnjim mladim generacijama ukazao je Pero Radić, aktualni ministar pravosuđa i uprave u Vladi Županije Posavske i jedan od utemeljitelja Rekreacijsko atletskog kluba Podvujčak. „Sva stradanja koja je naš narod proživio od Drugog svjetskog  pa do konca Domovinskog rata bio je jedan Bleiburg u širem smislu riječi.
 
Stradanja su bila nemjerljiva i mi želimo svojom utrkom dati dužno priznanje i počast svim žrtvama  Podvučjačkog kraja. Ove godine u polumaratonu sudjeluju i naši dragi gosti iz Hrvatske, što svemu ovom daje međunarodnu dimenziju. Time šaljemo još snažniju poruku mladima, jer  hrvatski narod ne smije i neće  postati žrtvom zaborava“, kazao je Radić. 
 
 
Ilija ILIĆ
 
 
polumaraton odzak pos mahala 2022 01
 
polumaraton odzak pos mahala 2022 05
 
polumaraton odzak pos mahala 2022 07
 
polumaraton odzak pos mahala 2022 02

 

polumaraton odzak pos mahala 2022 03

 

polumaraton odzak pos mahala 2022 04