×

Warning

JFolder: :files: Path is not a folder. Path: [ROOT]/images/dani-sjecanja-pos-mahala-2015
×

Notice

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/dani-sjecanja-pos-mahala-2015

P. Mahala
Typography

U znak sjećanja žrtvama svibnja 1945 odžačkog kraja i uspomena na hrabri  otpor branitelja svoga kraja, služena je sveta  misa na groblju Nuića njiva, koju je predvodio fra Marko Ešegović.
Velikom broju mještana i župljana okolnih župa,  procesiji su se priključili, sada već po sedmi puta, hodočasnici iz Zagreba, zatim hodočasnici iz Đakova i Žepča.

Položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Prisjetilo se svih poginulih s područja župa  Potočana, Svilaja, Pećnika, Brusnice, Donje Dubice, Pruda, Gornje Dubice, Balegovca - Novog Sela, Odžaka, Šamca, Brčkog, Modriče i drugih mjesta. Od svih ovih mjesta iz Posavske Mahale je oko 500 a možda i više a iz ostalih mjesta je oko 2870 poginulih.

Ovo je broj registriranih a koliko ih ima ne evidentiranih i neregistriranih dragi Bog samo zna. Može se reći da je ovo mali Bleiburg, što su partizani i četnici činili i učinili nad ovim narodom.

Poslije svete mise, u dvorani Mjesne zajednice nastavilo se druženje uz ručak .
Hodočasnici iz Zagreba po povratku, posjetili su i Burića štalu u Garevcu.

Hvala svima, koji su  po jako kišovitom  vremenu došli da odaju počast, onima koji su ubijeni samo zato što su ostali kod svojih domova, a ista bi ih sudbina čekala i da su otišli.{jathumbnail off}

{gallery}dani-sjecanja-pos-mahala-2015{/gallery}