Pejo Gašparević
Typography

 Naš suradnik Pejo Gašparević u izjavi za Radio Slobodna Europa analizirao je odluku vlasti u većinskim hrvatskim područjima u BiH da se Željka Komšića proglasi nepoželjnom osobom na tim područjima jer je na dužnost člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda izabran većinom bošnjačkim glasovima. Izjavu prenosimo u izvornom obliku - na bosanskom jeziku, onako kako je objavljena na portalu ovog medija.

Poruka koju su zajednice s hrvatskom većinom na ovaj način poslale je jasna. Željka Komšića ne priznaju za svog predstavnika u državnom Predsjedništvu. Analitičar i dugogodišnji novinar Pejo Gašparević kaže da je proglašenje neke osobe nepoželjnom dio demokratske tradicije.

komsic

"To nije neuobičajena praksa, doduše ne tako česta, ali se ona pojavljuje u demokratskim procesima, ona nije možda kod nas razvijena. Ona nužno ne mora imati pravne posljedice, jer izbor gospodina Komšića nije pravno pitanje. Njegov izbor većinom bošnjačkih glasova je političko pitanje. Njegov izbor u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine imat će, a već ima političke posljedice“, kaže Gašparević.

Zbog činjenice da Komšić nije izabran većinskim "hrvatskim glasovima" kaže Gašparević, naredni četverogodišnji period biće ispunjen trzavicama.

„Takva atmosfera će permanentno trajati. Povremeno će rasti, povremeno padati, ali cijelo četverogodišnje razdoblje, idući četverogodišnji mandat gospodina Komšića bit će ispunjen tim trzavicama. Ne vidim nikakvih signala da bi se od toga moglo odustati niti da bi on mogao što popustiti, niti da bi oni koji su protiv njegovog izbora mogli popustiti. Dakle, ulazimo u jedno intenzivno političko razdoblje gdje njegova pozicija neće biti nimalo komforna, ali isto tako mislim da se gospodin Komšić ponaša netaktično.

On se pokušava sada približiti Hrvatima u Bosni i Hercegovini, a u predizbornoj kampanji nije odlazio na njihova područja. U prethodna dva mandata je također bio član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, nikad nije posjećivao većinska hrvatska područja. Mislim da je on sam sebi kumovao tako da bude neprihvatljiv za Hrvate u Bosni i Hercegovini“, kaže Gašparević te dodaje da će biti zanimljivo kako će, nakon svega, reagovati međunarodna zajednica.