MARIO MANDŽUKIĆ I VEDRAN ĆORLUKA DVA SU LEGENDARNA NOGOMETAŠA POSAVSKIH KORIJENA OD DANAS SU U STRUČNOM STOŽERU HRVATSKE REPREZENTACIJE NA SVJETSKOM PRVENSTVU U KATARU 2022. GODINE. Na Svjetskom nogometnom prvenstvu 2022. godine u Kataru član stručnog stožera Hrvatske reprezentacije bit će bivši centarfor "vatrenih" Mario Mandžukićčiji sukorijeni Posavski, pošto su mu roditelji iz Pruda kod Bosanskog Šamca.

U sklopu 14. Međunarodnog festivala književnosti - "Dani prijatelja knjige" u petak na večer u Rijeci pjesniku Peji Šimiću (rođen u Foči kod Dervente) uručena je nagrada "Književno pero" koju je dobio za zbirku pjesama "Nebeske vibracije." To je bio veliki trenutak za Šimića i njegovo pjesništvo.

Naš dopisnik i novinar Pejo Gašparević nas iz ravno izvještava o spektakularnom događaju u Splitu i utakmici između reprezentacija Hrvatske i Rusije. Već u subotu na večer na splitskoj Rivi bilo je živahno jer su se počeli slijevati navijači uoči odlučujuće kvalifikacijske utakmice za odlazak na Svjetsko nogometno prvenstvo koja se igra na Poljudu u nedjelju u 15 sati.

 U subotu, 16. listopada Gospodnje 2021. godine objavljena je knjiga pjesama "Ranjena zemlja" u kojoj autor Pejo Šimić (rođen u Foči kod Dervente) svojim prepoznatljivim domoljubnim manirom poetski angažirano propituje aktualnu stvarnost u hrvatskom nacionalnom biću. Ovo je 18. knjiga poezije Peje Šimića kojom on ilustrira kako njegova pjesnička kondicija ne posustaje, nego čini se, dobiva novi polet i stvarateljsku energiju. Poznajući Peju, usuđujem se prognozirati kako će on u svojoj pjesničkoj radionici nastaviti klesati stihove za nove knjige s ljubavlju prema poeziji kakva ga je i do sada prožimala.

More Articles ...