Pejo Gašparević
Typography

Sportski novinar i nogometni aktivist Iljo Dominković je kroničar Posavskog nogometa koji svojim angažmanom daje golem doprinos spašavanju od zaborava povijesti nogometne igre u Zavičajnoj Posavini. On je objavio svoju sedmu knjigu "70 godina ponosa," NK "Kostrč"Kostrč (1951.- 2021.). Ta je knjiga , u koju je Iljo uložio golem entuzijazam i energiju, predstavljena na nedavnoj manifestaciji "Kostrčki vrabac." Iljo je tekstove o povijesti nogometnog kluba "Kostrč" u oplemenio s 350 fotografija što ovoj njegovoj knjizi na 360 stranica daju dodatnu dokumentarističku dimenziju i vizualni ugođaj za čitatelje.

dominkovic knjiga

Cijenjeni lingvist, profesor emeritus Josip Baotić, nekadašnji igrač i kapetan kostrčkog nogometnog kluba, u svojem je prilogu istaknuo kako je Iljina knjiga spomenik kostrčkom nogometnom klubu.
"Ova monografija je za njih jedna vrsta spomenika koji će podsjećati sve nas da su u uspjehe Kluba trajno ugrađene i kapi njihovog znoja," naglašava prof. Baotić.

U knjizi su imena na stotine nogometaša, trenera i svih drugih aktera tijekom 70 godina koliko postoji NK "Kostrč." Posebna vrijednosti knjige je vjerodostojnost podataka, kako o rezultatima i uspjesima kluba, tako i plasmana i svih drugih tehničkih podataka (sastavi momčadi, strijelci, isključeni igrači….).


Zapravo u knjizi se prepoznaje temeljitost i metodičnost vrsnog sportskog novinara Ilje Dominković koji je vjerojatno najbolji živući poznavatelj razvoja nogometa u Zavičajnoj Posavini.

dominkovic ciro

Recenzent knjige prof. Nikica Šiljeg je istaknuo kako u njoj "Dominković 'žarom strastvenog kroničara' bilježi nogometnu kroniku NK Kostrč, ali i ukupnog posavskog nogometnog prostora." Profesor emeritus Josip Baotić, u svom komentaru o ovom djelu Ilje Dominković navodi: „Da se tog posla prihvatio bilo tko, nisam uvjeren da bi, uz sve napore, rezultat bio bolji. Stoga, osjećam da je najmanje što igrači i djelatnici Kluba, kojima je Monografija posvećena, mogu uraditi, jeste javno se zahvaliti autoru“.

Uistinu Iljo Dominković zaslužuje veliko hvala za svoj cjelokupan angažman. On je do sada, osim ove najnovije knjige o kostrčkom nogometnom klubu, objavio još šest knjiga u kojima tematizira povijest i razvoj nogometa u Bosanskoj Posavini i o nogometnim klubovima i počecima igranja nogometa u Domaljevcu, Boku, Tolisi, Orašju, te nekadašnjem nogometnom natjecanju Kup "Zadrugara."
Osim publicističkog angažmana Iljo Dominković ima i bogato iskustvo kao nogometni djelatnik na prestižnim dužnostima u nogometnim strukturama. On je bio predsjednik Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine i Federacije BiH.dominkovic 900

Djelovao je i u međunarodnim nogometnim tijelima kao član UEFA-e komiteta, delegat na 11. Kongresu FIFA-e i 10. Kongresu UEFA-e. Član je vijeća za sport.
Zapravo, Iljo Dominković je hodajuća nogometna enciklopedija Posavskog Zavičaja.

Za Posavinu.org piše: Pejo Gašparević