Pejo Gašparević
Typography

Nakon napornog radnog dana dao sam se u sitne noćne sate u istraživanje  hrvatskih korijena nedavno preminulog argentinskog nogometnog virtuoza Diega Maradone. Na istraživačko-novinarsku avanturu potaknuli su me medijski  natpisi kako je Maradonin pradjed s  Korčule ali to nije zadovoljavalo moj tradicionalno radoznali duh koji nastoji uvijek biti detaljnije i sveobuhvatnije informiran. I gle sreće, u internet izdanju  Riječkog Novog lista od 29. studenog 2020. nailazim na priču koja demantira informaciju da je Maradonin pradjed bio s Korčule, nego dolazi  iz riječkog zaleđa. No, tu nije kraj mojim novim saznanjima o Maradoninoj lozi.

 

Nastavak plovidbe  kroz ovaj  tekst dovodi me do  informacije da se jedan od  Maradoninih predaka iz 19 stoljeća na području župe Praputnjak (Riječko zaleđe) zvao Gašpar koji je bio otac Maradoninog pradjeda Mattheusa.
Evo citata iz Novog lista: "U crkvenim knjigama župe Praputnjak stoji da je Mattheus Kariolić rođen 19. rujna 1847. godine. Da su mu na krštenju kumovi bili Toma Padavić Tomin i Katarina udova Padavić Tomina. Diegov pradjed bio je prvo dijete Katarine Polić i Gašpara Kariolića koji su se vjenčali 18. veljače 1846. godine."

maradona

Ilustracija: Marko Barišić Artr

Lingvistika poznaje praksu da su se kroz povijest katkad imena znala  pretvarati u prezimena. Ime ovog Gašpara iz 19 stoljeća zagolicalo me. Kao lingvista po struci, pokušavao sam svojedobno doznati nešto više o lozi Gašpar(ević)a u Zavičajnoj Posavini, to jest u Domaljevcu. Postoje dva tumačenja dolaska Gašpar(ević)a u Domaljevac (inače prezime Gašparević je među nekoliko najstarijih prezimena u Domaljevcu). Po jednom tumačenju Gašpari  su se doselili iz Mađarskih zemalja te se u potrazi trbuhom za kruhom  skrasili  uz Savu na području sadašnjeg Domaljevca.

maradona 1024

Drugo tumačenje govori da su Gašpari stigli u Domaljevac  iz sjevernih Dalmatinskih područja (a ondje se ubraja u Riječko područje) pred naletom Mletačkih osvajača. Ne znam koje bi od ovih tumačenja moglo biti eventualno točno, i postoji li možda neka treća varijanta o dolsku Gašpar(ević)a u Domaljevac. No, znam da je ova najnovija informacija o Maradoninom pretku Gašparu razbuktala  moju radoznalost u smjeru predodžbe da bi i Domlječki Gašpar(ević)i  možda mogli biti iz tog područja u Riječkom zaleđu. Naravno, ne mogu niti želim ništa tvrditi. No, s druge strane, čudni su putevi Gospodnji- tko zna....?

Za Posavinu.org piše: Pejo Gašparević
30. studenog 2020.