Pejo Gašparević
Typography

Ovo je priča o trenutačno jednoj od ponajboljih hrvatskih sportašica kajakašici Anamariji Govorčinović (25), koja je Posavskih korijena pošto joj je mam Anka (djevojačko prezime Špionjak) rođena u Baziku. Anamarija Govorčinović je prošlog vikenda postigla fantastične rezultate koji su je gurnuli u društvo svjetskih sportskih veličina. Ona je najprije u subotu osvojila naslov svjetske kajakaške doprvakinja na 500 na Svjetskom prvenstvu Halifaxu (Kanda) a u nedjelju je na tom natjecanju osvojila brončanu medalju na 1.000 metar.

Doda li se tomu da je Anamarija europska doprvakinja iz 2021. godine onda možemo slobodno reći kako je ova Bazička unuka sada postala međunarodno poznata sportašica čije se ime izgovara s respektom. Uspio sam stupiti u kontakt s njenom mamom Ankom i zamolio sam je da nam približi posavsko-bazičko porijeklo njene Anamarije.kajkasica

"Moja mama Mara i tata Mato Špionjak žive u Baziku i kad god smo u prilici dođem u moje rodno mjesto a i Anamarija je više puta dolazila baki i djedu u Bazik," rekla mi je Anka, ponosna mamma sad već velike sportašice Anamarije Govorčinović, Ankin tata Mato je sada u mirovini a radio je, kako ona podsjeća, kao vozač u Općini Domaljevac ŠamacKad sam joj kazao da sam prijateljevao s jednim velikim Bazičaninom fra Rokom Špionjak, Anka je rekla kako je to njen veliki rod objasnivši kako je fra Roko rođeni stric njenog oca Mate "Fra Roko je mene vjenčao u crkvi u Domaljevcu a kad se rodila Anamarija, sadašnja osvajačica medalja na najvećim međunarodnim kajakaškim natjecanjima, fra Roko joj je poklonio Bibliju koju Anamarija drži u svojoj sobi," kaže Anka.

Nakon završen osnovne škole u Hrvatskoj Kostajnici, kako podsjeća Anka, njena Anamarija se preselila u Zagreb gdje trenira u Kajakaškom klubu "Matija Ljubek." Po Ankinim riječima, prošlogodišnje Anamarijino sudjelovanje na Olimpijskim igrama u Tokiju bio je okidač za njezin sportski uzlet. "Sudjelovanjem na Olimpijadi u Tokiju Anamarija je stekla samopouzdanje, jer u sportu je presudna psiha," kaža Anka.

Za molio sam Anku da prenese čestitke Anamariji za njene fantastične sportske rezultate. Također sam izrazio želju da napravim intervju sa vrhunskom sportašicom i Bazičkom unukom Anamarijom Govorčinović. Njena mama Anka mi je rekla kako će se Anamarija vratiti iz Kanade do srijede pa ćemo se tad čuti. rekao sam Anki da ću nastaviti pratiti sportsku karijeru njen e Anamarije. Radujem se što bi se u nadolazećim godinama mogao napisati mnoštvo tekstova o sportskim podvizima Anamarije Govorčinović, nadolazeće sportske zvijezde svjetskog ranga posavskih korijena.

Za Posavinu.org piše: Pejo Gašparević