Pejo Gašparević
Typography

Knjiga "Bog je mlad" u kojoj papa Franjo u razgovoru s novinarom Thomasom Leoncinijem iznosi svoja stajališta o poteškoćama suvremenog čovjeka i društva te predviđanja razvoja društvenih procesa, predstavljena je u splitskoj nakladnoj kući Verbum.

Ravnatelj nakladne kuće Verbum Miro Radalj istaknuo je kako u ovoj knjizi papa Franjo iznosi poruke koje "nadilaze sadašnjost."

"Ova knjiga može mijenjati na bolje ne samo kršćanski svijet nego i puno šire sve one koji posegnu za njom, jer se u toj knjizi Papa Franjo obraća svim ljudima i na srce im stavlja oslobađajuću poruku koja nadilazi sadašnjost i zacrtava budućnost kako bi se istinski obnovio svijet kojem živimo", rekao je Radalj.

Po njegovim riječima, svaki čitatelj može ovu knjigu razumjeti kao svoju jer Papa Franjo u njoj govori neposredno te njegove riječi "imaju utjecaj puno šire izvan okvira Katoličke crkve."

"Papa Franjo se u ovoj knjizi obraća ne samo mladima cijeloga svijeta, nego i svim odraslim koji imaju odgojiteljsku ulogu", kazao je Radalj.

bog je mlad 1024

Knjiga je objavljena na hrvatskome istodobno kad i na još 13 jezika, a po Radaljevim riječima, prvo izdanje na hrvatskom jeziku tiskano je u pet tisuća primjeraka. Radalj je također ustvrdio kako je predstavljanje knjige "Bog je mlad" u sjedištu nakladne kuće Verbum u Splitu njezino prvo predstavljanje u svijetu, to jest njena svjetska premijera.

Glavni urednik Verbuma Petar Balta istaknuo je kako je papa Franjo u ovoj knjizi dotaknuo mnoge suvremene i aktualne teme, primjerice odnose među generacijama, perspektive koje mladi imaju ili nemaju u suvremenom društvu, strahove i snove suvremenog čovjeka.

"Papa Franjo u ovoj knjizi promišlja kako se othrvati površnom življenju koje nam suvremena kultura nameće, bavi se pitanjem odnosa prema modi i ljepoti i na koji način ta ljepota ima ulogu u kršćanstvu", kazao je Balta.

Papa u knjizi progovara i o sve većoj pojavi vršnjačkoga nasilja, a dio knjige, dodao je Balta, donosi promišljanja pape Franje o načinima suprotstavljanja depresiji koja zahvaća mnoge ljude, a nije izostavljeno ni pitanje ovisnosti o društvenim mrežama, odnosno potrebe da se bude vidljiv na društvenim mrežama.

Knjiga "Bog je mlad", kako je rekao Balta, odgovara na "sklop temeljnih životnih pitanja u smislu vjere u Boga, smrti, vječnosti, mladosti i kako mladost živjeti u zrelom dobu i starosti."

Dotiče se i pitanja krize suvremene kulture i suvremenog društva, te pitanja ekologije, kazao je Balta.

Po njegovu tumačenju, odgovori Pape Franje na postavljena pitanja u ovoj knjizi-intervjuu nisu akademski, nego u tim odgovorima isprepliće duhovne poticaje ali dodaje i vlastito iskustvo, uspomene i anegdote iz života, što ovu knjigu čini još privlačnijom.

"Papa Franjo u ovoj knjizi daje i svoja predviđanja u odnosu na društvene procese i na život čovjeka u suvremenom društvu," rekao je Balta.
Prem mišljenjima vatikanologa knjiga "Bog je mlad," koja je objavljena uoči skorašnjih Uskrsnih blagdana, mogla bi postati bestseler koji će obilježiti pontifikat pape Franje tijekom 2018. godine.

Za Posavinu.org piše Pejo Gašparević
25. ožujka 2918.