Pejo Gašparević
Typography

Splitski novinari među kojima i naš suradnik Pejo Gašparević,  te  gradonačelnik Andro Krstulović Opara u nedjelju su na Prokurativama zajedno zapalili prvu adventsku svijeću na vijencu koji simbolizira došašće, a tim je povodom od dijelova maslinovih stabala i krošnji postavljen improvizirani Trg maslina na Prokurativama.

To je tradicionalni događaj na kojem u sklopu manifestacije "Gastroadvent" novinari u Splitu već osmu godinu u nizu pale prvu adventsku svijeću i na simboličan način donose svjetlo u grad u vrijeme adventa, odnosno došašća.

splitski novinari 1024

Gradonačelnik Splita Krstulović Opara istaknuo je kako je vrijeme došašća vrijeme u kojem se priprema "za bolji iskorak u novo razdoblje." "Vjernici očekuju Spasitelja, a i drugi ljudi dobre volje žele taj iskorak prema boljem. U krugu zajedništva i suradnje su i novinari," rekao je Krstulović Opara.

Organizatorica događaja Olja Martinić je istaknula kako je Split jedini grad u Europi u kojem novinari na takav način sudjeluju adventskim događanjima.

"Novinari paljenjem adventske svijeće donose svijetlo u grad i oni to zaslužuju jer cijele godine mukotrpno rade te im se na ovakav način odaje priznanje," rekla je Martinić.
Istaknula je kako se ovogodišnji "Gastroadvent" u Splitu održava u znaku i kamilice i masline.

Improvizirani Trg maslina postavljen je na Prokurativama zbog toga što je maslina simbol obilja, a blago je u njenom plodu.

"Da bi se u vrijeme došašća približili Betlehemu, maslina nam je uvijek od pomoći", ističu organizatori događaja.

PRESS Posavina.org, 03.12.2017.

Foto: Rade Popadićsplitski novinari1 1024