Pejo Gašparević
Typography

Počasni konzulat Kraljevine Španjolske u Splitu otvoren je u petak (15, ožujka 2019), a za počasnog konzula imenovan je Mirko Tunjić koji je kazao kako će konzulat doprinijeti jačanju cjelokupnih diplomskih veza između dviju zemalja te biti na usluzi španjolskim turistima i gostima koji dolaze u Hrvatsku.

Piše: Pejo Gašparević
Nakon ovog imenovanja za počasnog konzula javio sam se gospodinu Mirku Tunjić i zamolio ga za izjavu Hini kojom bi približio čitateljima njegove planove na toj dužnosti. No, istodobno sam mu rekao kako u mojem rodnom Zavičaju ima Tunjića, te sam mu spomenu nekadašnjeg vrlo talentiranog nogometaša Cvancu iz Grebnica.

"To je moj daljini rođak," uzvratio mi je Mirko Tunjić nakon čega smo razvili priču o Posavini. On mi je objasnio kako mu je u vrijeme dok se očekivao njegov "dolazak na svijet" majka boravila kod rodbine u Posavini te on i rođen u Posavini.

tunjic"Rođen sam u Gradačcu," kazao mi je gospodin Tunjić. Na to sam mu uzvratio riječima:"Pa mi smo pravi zemljaci, ja sam rođen u Domaljevcu, između Orašja i Šamca."
On je potom rekao kako dobro poznaje Domaljevac, Grebnice..... i da ponekad navrati u taj kraj koji mu je, kako kaže, jako drag.

Iskoristio sam priliku te sam novoimenovanog konzula Španjolske u Splitu upoznao s pripremama za održavanje Svjetskog kongresa Općine Domaljevac-Šamac i dijaspore, 23. srpnja ove godine. Također sam mu rekao kako ću biti sudionik kongresa i izvijestiti da Posavina u dijaspori ima konzula Španjolske u Splitu. On mi je uzvratio riječima da prenesem njegov pozdrav sudionicima te Zavičajne manifestacije.

Čitateljima ove Zavičajne stranice prenosim izjavu koju mi je Tunjić dao za Hinu nakon imenovanja za počasnog konzula Španjolske u Splitu.
"Prošle godine u Hrvatskoj je boravilo više od 250.000 turista iz Španjolske, a njihov broj je svake godine u porastu te će ovaj konzulat u Splitu surađivati s hrvatskim institucijama glede španjolskih turista," rekao je za Hinu Tunjić.

Po njegovim riječima, porastu broja turista iz Španjolske pridonosi i sve bolja linijska povezanost hrvatskih zrakoplovnih luka sa Španjolskim.
Naglasio je i kako postoje veliki i još neiskorišteni potencijali za gospodarsku suradnju između dvije zemlje, posebice u turizmu u kojem španjolska iskustva mogu koristiti i Hrvatskoj.

"Hrvatska se može ugledati na španjolski model razvoja turizma koji se temelji na kulturi, povijesti i gastronomiji," rekao je Tunjić.tunjic2

Napominjući kako Španjolske ima razvijenu prometnu infrastrukturu u cestovnom, željezničkom i prometu morskih luka, on je kazao kako i ta iskustva Hrvatska može primjenjivati u razvoju svoje prometne infrastrukture.

Ovakvi Tunjićevi pogledi na svoju ulogu u razvijanju cjelokupnih odnos između Hrvatske i Španjolske legitimiraju ga kao utjecajnog dužnosnika sa široko razgranatim društvenim i gospodarskim relacijama.

Iskustvo i poveznica počasnog konzula Tunjića sa Španjolskom traje više od 20 godina i u tom se razdoblju, njegovim angažmanom, u gospodarskoj diplomaciji razvila suradnja između dvije zemlje u više poslovnih grana, a najznačajniji projekti vezani su uz investicije i izgradnju vjetroelektrana na području Dalmacije i proizvodnji opreme za vjetroenergiju.

Zapravo, Tunjić je dugogodišnji ravnatelj španjolske kompanije Accione Energie za Hrvatsku. Pod njegovom direktorskom palicom u listopadu 2013. godine na predjelu Blizna-Bristivica u trogirskom zaleđu otvorena je vjetroelektrana u čiju je izgradnju ta španjolska kompanija investirala oko 50 milijuna eura. Pratio sam taj odgađaj i izvješćivao o tomu a gospodina Tunjića sam upoznao i prije toga. Međutim, naše poznanstvo je bilo profesionalne naravi jer protokoli događaja visokog ranga često su prebukirani te ne ostavljaju prostora za bilo kakve razgovore osim onih profesionalnih. tunjic1

Želio sam ranije više puta gospodinu Tunjiću kandidirati dijalog o njegovom prezimenu, ali nisam za to imao priliku zbog protokolarnih ograničenja. No, nakon njegov imenovanja za počasnog konzula Španjolske u Splitu, konačno mi se stvorila prilika za takav razgovor.
Suglasili smo se da se ubuduće u privatnom razgovoru međusobno oslovljavamo sa "ZEMLJAČE."

Gospodin Mirko Tunjić je ugodan sugovornik. U dijalogu je discipliniran i pažljivo prati riječi sugovornika. Očigledno jako dobro prakticira kulturu dijaloga što potvrđuje njegov visoki diplomatski i gospodarski profil.

Pejo Gašparević
15. ožujka 2019.