Posavina
Typography

Ovogodišnja predizborna kampanja u Posavini, čini se po ocjeni javnosti, nikada nije bila sa manje naboja i prepucavanja koje se u ovo digitalno doba sve više prebacuju na internetsku komunikaciju. Izdvajamo stoga jednu koja je po mnogo čemu posebna i bez političkog nadmudrivanja, a zaintrigirala nas je zbog jednog obećanja koje ćemo baš pratiti hoće li biti i realizirano ukoliko se zastupnik nađe u skupštinskim klupama Županije Posavske.

benic 900

Nismo zapravo do sada bilježili primjer kada se kandidat već na samom početku kandidature obećanjem obveže da će se, ukoliko bude izabran, odreći zastupničke plaće. Bilo je istina primjera kada su se odricali određenih naknada za rad u odborima, ali uglavnom smo bilježili porast onih koji su se rado opredjeljivali za profesionalan rad u zastupničkim klupama ili pak za tzv „bijeli kruh“.

Kandidat HDZ BiH Božo Benić iz Osječka (Odžak), gospodarstvenik je i informatičar (suvlasnik informatičke tvrtke Eurocompany) i povratnik iz Švicarske, prvi je izašao sa hvale vrijednim javnim obećanjem da se odriče zastupničke plaće, i to u korist studenata.

Za sebe Božo voli reći da je sretno oženjen i ponosni otac dvije odrasle kćeri.benic 901

–U tvrtku sam investirao prije 20-tak godina. Nastala je doslovce iz ljubavi prema rodnom kraju i Osječku, kako bih stvorio mogućnost za povratak kući iz inozemstva, iako sam mogao ostati u Švicarskoj na poslovima svoje struke.

Volim život u BiH, ispunjava me naša kultura i zapravo sam, sada kada ovdje živim, sretan čovjek. Tvrtka zapošljava 30-tak djelatnika, uredno poslujemo i redovito isplaćujemo plaće. Naravno, bilo je teških trenutaka, no borimo se i dokaz smo kako se može uspješno poslovati i u BiH. Treba imati znanja i iskustva, a iznad svega optimizma - vjere da se uvijek može učiniti više, kaže Benić.

Božo je rođeni optimist i kaže, upravo ga je ta vjera da se uvijek može učiniti više potaknula da preuzme odgovornost i više se uključi u društveno politička zbivanja.benic 1024

-Duboko vjerujem kako se ekonomska situacija našeg kraja može, zapravo mora poboljšati na dobrobit svih stanovnika - nas koji ovdje živimo kao i onih koji se žele vratiti. Pokušat ću izbjeći ono loše u politici, optužbe, klevete, ružan politički diskurs i citirati svog omiljenog pisca Ivu Andrića: „Jadan je onaj koji mora nekoga poniziti da bi sebe uzdizao.“ Zato planiram voditi politički diskurs utemeljen na činjenicama i koncentrirati na ono, što je po meni najvažnije - ZA rast gospodarstva i ZA opstanak, povratak i kvalitetniji život.

Potencijala imamo, na odličnom smo geografskom položaju, a trebamo graditi budućnost na tradiciji poljoprivredne proizvodnje kao i na malom i srednjem poduzetništvu, turizmu, industrijskoj proizvodnji i posebno trgovini, zaključuje Benić.

Marko Mišković