Ružica Kopačević - Miličević
Typography

Novogodišnja čestitka

Ulazimo u novu godinu. Put kojim izlazimo iz stare je poznat. Okrenemo li se, na njemu ćemo vidjeti drvlje, kamenje, ruže i suze, uzlete i padove. Pogled u budućnost najčešće je mutan. I to je dobro. Mnoge stvari će se jednostavno desiti i bez pretjeranog planiranja. Zato, opušteno, želite, ali ne planirajte previše, često stvari krenu drugim, mnogo boljim tokom, nego što smo si sami mogli poželjeti.

sretna nova godina 900

U novoj godini više slušajte svoje srce, ali nek vas ne napušta razum, i u najvećim trenucima euforije i sreće.
Začas se padne s konja na magarca. Što ne znači da je to uvijek loše.
S magarca možeš slušati šapat mrava. Od njih se najviše uči.
Ne kalkulirajte previše i ne ulazite samo u korisne odnose. Gdje je previše koristi, malo je ljudskosti.

Nemojte se zaklinjati kako ćete život očistiti od uljeza i prevaranata. I u novoj ćete biti razočarani i iskorišteni. Nije prvi put. Zato ćete biti nagrađeni iskustvom.To je jedino što se ubraja u životni staž.
Ne živite iz mržnje nego iz ljubavi.

Život je poput vožnje automobilom. Vozite opušteno i držite se prave strane, vaš navigacioni sistem neka bude vaša SAVJEST. Brzinu prilagodite godinama.Godine okolnostima.Protežite se koliko ste dugi, da vam ne bi skratili noge.
Težite za rastom, a ne za prevelikom odjećom.

Ponekad napravite sistematski pregled. Nije samo vaš auto zaslužio generalku.
Mnogo se krećite, hodajte šumom i uz rijeku. Što je moguće češće, budite sami. Izbjegavajte rodovske zajednice i one po vjeri. Ne kažem da ne vjerujete. Ne busajte se u prsa zbog svoje nacije, svatko je ima, zemlja rođenja može biti privilegija, ali nije titula. Titula se stječe radom.


I u novoj sačuvajte dobre navike i provjerene prijatelje. Klonite se intriga, ogovaranja i kukanja. Tko još voli kukavce i tračare? Ne pričajte previše o svojim bolestima, osim ako ste kod doktora, on je plaćen da vas sluša, drugima idete na živce. Fokus na probleme zamijenite fokusom na rješenja. I ne hvalite se previše, prepustite to drugima, ne sumnjajte u moć njihovog uočavanja. Budite fer i dajte im priliku da vas oni sami pohvale.
Ne divite se tuđem imanju, nego od svoga napravite vedri dom. Poštujte one koji s vama žive i dijele krevet i dnevni boravak, i to im ponekad i recite.Ne mogu vam oni čitati misli.

Budite nježni i obazrivi prema djeci i starijima, a naročito prema "drugačijima".
Što ste izgubili, to kabulite.
One koji su vas ostavili, blagoslovite.
I nek vas prati vedrina u sve dane vašega života!

Za Posavinu org piše Ružica Kopačević-Miličević