Uncategorised
Typography

U petak 25. svibnja 2018. godine u Posavskoj Mahali je upriličena svečanost otkrivanja i blagoslova spomen-parka za stradalnike Drugog svjetskog rata i poraća odžačkog i podvučjačkog kraja. Stoga vam u cijelosti prenosimo riječi župnika Pave Brajinović:

Uzoriti gospodine kardinale, gospodine predsjedniče, braćo i sestre!

Sve ima svoje doba i svaki posao pod nebom svoje vrijeme:
Vrijeme rađanja i vrijeme umiranja!
Vrijeme ubijanja i vrijeme liječenja!
Vrijeme rušenja i vrijeme građenja!
Vrijeme plača i vrijeme smijeha!
Vrijeme tugovanja i vrijeme plesanja!
Vrijeme traženja i vrijeme gubljenja!
Vrijeme šutnje i vrijeme govorenja!
Vrijeme ljubljenja i vrijeme mržnje!
Vrijeme rata i vrijeme mira!

spomenik mahala 1024

Tako počinje svoju knjigu „ Vrijeme stradanja“ sin ovoga kraja, pokojni fra Grga Vilić citirajući knjigu Propovjednika iz Svetog Pisma Staroga Zavjeta. U toj knjizi zapisana su imena svih hrvatskih stradalnika ovog Odžačko-podvučijačkog kraja iz Drugog svjetskog rata. Ovoga trenutka dok stojim na ovom, otačkom krvlju natopljenom nam rodnom grudom gdje je završio Drugi svjetski rat, a ovaj dio Posavine ostao uglavnom bez muške glave starije od dvanaest godina, želim dodati samo jedan verz koga nema u spomenutoj knjizi, a on glasi: Vrijeme straha i slobode, laži i istine!

Siročadi Podvučijaka u koje spadam i ja, čiji je otac poginuo upravo ovdje gdje mi danas stojimo, godinama nitko nije smio reći istinu o stradanju naših očeva i majki, braće i sestara. Imali smo samo pravo na odgovore: „ne znam, umro, nestao, a najčešće, to si sada upitao i nikada više“, jer jedna je riječ bila dovoljna da živ omrkneš, a mrtav osvaneš. Šutnja je bila najsigurnija iskaznica za život. Samo Matice umrlih naših župa ovoga kraja, iz toga vremena, čuvale su strogo zabranjenu tajnu bolje rečeno, istinu napisanu kraj njihovih imena: ubijen od partizana, poginuo u borbi s partizanima, ubijen od četnika ili poginuo u borbi s četnicima, strijeljan bez presude, odveden u Odžak, Modriču ili Šamac, i pronađen mrtav.

Ipak, svanula je nova zora, osvanuo je novi dan, vrijeme straha i laži, pobijedilo je vrijeme slobode i istine. Generacija ovoga vremena odlučila je isprati ljagu dugu 73 godine i ovim zdanjem zahvaliti svima onima koji braneći svoj prag, svoju obitelj položiše ono najvrednije što su imali, svoje živote, njih 3 404.

Izgradnjom ovog spomen parka želimo dostojno obilježiti vrijeme stradanja Hrvata ovoga kraja 1945. Spomen park je znak koji ovaj naraštaj postavlja, želeći osvijestiti stradanja Hrvata, ali i ispričati priču o nama, i našem odnosu prema našim precima, zavičaju, svijetu, povijesti i životu. Činimo to da im spomen očuvamo, da im dug vratimo, da im kažemo da ih nismo zaboravili, da njihova žrtva nije bila uzaludna, da je ljubav jača od mržnje, praštanje od osvete, a nepobjedivi Bog sudac ubojicama i ubijenima!

Prije godinu i pol dana, sastali smo se, pogledali smo se, pružili smo ruke, zazvali pomoć i blagoslov Božji. Nije bilo lako, ali uspjelo se! Nije još završeno, ali uz pomoć Božju i dobrih ljudi, završit će se! Bogu hvala i svima onima koji ste nas pratili u našem radu! Molim predsjednika Čovića da otvori ovaj park za upotrebu, a uzoritog kardinala da iza toga na ovo zdanje zazove blagoslov Božji! Pokoj vječni daruj im gospodine! I svjetlost vječna svijetlila im! Amen!“

Posavska Mahala, 25.05.2018

PRESS Posavina.org