Svijet
Typography

Komemoracija u povodu 76. obljetnice Bleiburške tragedije održat će se ove godine na Bleiburškom polju u Austriji te na Mirogoju i Udbini uz poštivanje epidemioloških mjera, izvijestili su u utorak iz Počasnog bleiburškog voda (PBV).
PBV je koordinator organizacije komemoracije, uz suorganizatore Dušobrižništvo za Hrvate u inozemstvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, pokrovitelj je Hrvatski sabor, a supokrovitelj Hrvatski narodni sabor BiH.

Komemoracija se održava 15. svibnja na Bleiburškom polju te na groblju Unterloibach, gdje će vijence položiti predstavnici hrvatskih vlasti i PBV-a. Zbog epidemioloških mjera u Austriji dolazak se mora najaviti.

Istovremeno će se vijenci položiti i kod Središnjeg križa na Mirogoju u ime državnih delegacija.

bleiburg spomenik 900

Nakon toga bit će održana misa u Crkvi hrvatskih mučenika u Udbini, predvodit će je biskup gospićko-senjski Zdenko Križić, koji je istaknuo da će misa biti pod epidemiološkim mjerama uz obavezne razmake između vjernika.

Križić ističe kako nemaju informaciju koliko će vjernika doći na misu, ali je uputio dopis župama da ih obavijeste o eventualnim organiziranim dolascima.

Zamjenik predsjednika PBV-a Milan Kovač izrazio je nadu da će se okupljeni pridržavati naputaka Stožera civilne zaštite te da neće biti nikakvih problema.

Potvrđen dolazak Jandrokovića, Milanovića nisu ni zvali.

“Jedino što im savjetujemo da ponesu jest krunica, da se molimo za duše onih koji su nakon završetka Drugog svjetskog rata stradali u Bleiburgu i na križnim putevima”, istaknuo je Kovač.
Voditelj predstavništva PBV-a Bože Vukušić dodao je da će se 22. svibnja održati sveta misa za vjernike na Radimlji kraj Stolca u BiH, također zbog epidemioloških mjera i nemogućnosti dolaska vjernika iz BiH u Udbinu.

bleiburg 900
Vukušić je kazao da je potvrđen dolazak predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića na komemoraciju na Mirogoju i misu u Udbini, a vijenac će na Bleiburškom polju u ime Sabora i Vlade položiti veleposlanik Hrvatske u Austriji Daniel Glunčić.

“Predsjednika Republike Zorana Milanovića nismo zvali jer je on javno rekao da ne želi doći na komemoraciju, pa smo smatrali da ga nema smisla zvati. Premijera Andreja Plenkovića smo zvali, on će doći ili će poslati izaslanstvo”, rekao je Vukušić.

Na pitanje novinara hoće li pozvati sudionike da ne donose simbole vezane uz Nezavisnu Državu Hrvatsku, Kovač je ustvrdio kako su uvijek govorili da je to hodočašće i dan molitve za žrtve.

bleiburg 1024

“Nikada nismo govorili da netko ponese nekakvo neprimjereno obilježje. Uvijek smo govorili da se toga okane, da to ne doprinosi lijepoj slici te se narušava sam integritet i liturgije. Pozivamo naše ljude da dođu stvarno kao hodočasnici, koji će moliti i samo moliti”, poručio je Kovač.

Izvor: https://hrvatski-glasnik.com