Svijet
Typography

U Heusenstammu nedaleko od Frankfurta u subotu uvečer održana je jubilarna 10. Posavska večer, koju već tradicionalno organizira FC Posavina Frankfurt. Okupila je rekordan broj posjetitelja, njih više od 1.300 koji su došli iz svih dijelova Europe: Od Beča preko Salzburga, Münchena, Basela, Freiburga, Stuttgarta, Frankfurta, Mainza, Kassela, Düsseldorfa, Berlina do Hamburga.

Uz Hrvate iz  Bosanske Posavine, ponajviše iz Orašja i Domaljevca, na Posavskoj večeri su bili i njihovi sunarodnjaci iz srednje Bosne, Hercegovine, Dalmacije, Slavonije, Like, …

U ime organizatora sve je na početku večeri pozdravio predsjednik FC Posavina Marko Pavić.

frankfurt 900

Čestitke Posavljacima za uspješno održavanje 10. Posavske večeri te prigodne riječi uputio je generalni konzul RH u Frankfurtu Vladimir Duvnjak, kao i voditelj Hrvatske katoličke župe u Frankfurtu fra Željko Ćurković.

U uvodnom dijelu programa nastupili su članovi Folklorne skupine Biseri iz Darmstadta.

Atmosferu u prepunoj dvorani od 1.300 posjetitelja na početku je zabavljao Markica Plavi s bandom Tigrovi Tame.

Vrhunac prvog dijela večeri bio je izlazak na pozornicu popularnog pjevača Željka Jurića. Svoj nastup Jurić je započeo pjesmom “Posavino majko”. Na refren pjesme …u srcu te nosim svom, vratit ću se na zgarište sagradit ću novi dom” emocije su bile na vrhuncu. Mnogi su tada ustali sa svojih sjedišta i sa rukama u zraku, te nerijetkom suzom u oku, iz punog glasa s Jurićem su otpjevali tu neslužbenu himnu hrvatske Bosanske Posavine.

Uz misli na razaranja Bosanske Posavine i protjerivanje njenih ljudih sa rodnih ognjišta, mnogima su kasnije kazivali kako su im u tim trenutcima misli bile upravljene i na posljednja događanja iz Orašja gdje su brutalno uhićen desetorice pripadnika HVO-a, među kojima je i jedan člana FC Posavine iz Frankfurta.

Nastavak večeri bio je u znaku izvođenja ostalih Jurićevih hitova. Publika je uživala u pjesmi i većina je plesala na podiju svoja posavska i ostala hrvatska kola.

frankfurt1 900

U glazbenom dijelu programa nastupio je još DJ Juro, Mara i Bronco Band.

Medijski pokrovitelji su Fenix Magazin i Večernji list uz Posavsku televiziju koja je cijeli program snimala svojom kamerom.

Izvor:Fenix-magazin/SP/IM/DP

Reportažu sa Posavske večeri 2016. čitajte u idućem broju tiskanog izdanja hrvatskog mjesečnika Fenix magazin