U subotu, 9. srpnja, održat će se u mjesnom domu u Svilaju komemoracija za Juru Radmana iz Gornjeg Svilaja, 22. godišnjeg mladića strijeljanog 1946. u zeničkom zatvoru.

Međudržavni most između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske kod Svilaja (općina Odžak) povijesni je trenutak u izgradnji cestovne infrastrukture u BiH, ali i investicija koju su Odžačani već nekoliko godina željno iščekivali kao projekt koji bi trebao dati toliko potreban impuls gospodarstvu te posavske općine.

Dužina od 10.7 kilometara moderne autoceste koja Bosnu i Hercegovinu spaja s Evropskom unijom, preko dionice Svilaj - Odžak, najsjevernijeg dijela Koridora 5-C, službeno je završena u ponedjeljak 11 prosinca 2017. godine i puštena je na korištenje lokalnom stanovništva do završetka izgradnje mosta Svilaj i graničnog prijelaza kada će biti otvorena za sav promet.

U subotu 5. studenog 2016. godine na nasipu u Svilaju svečano se obilježila 23. obljetnica pokušaja oslobađanja Odžaka. Iako mjesecima do tada od hrvatskih zapovjednika nisu dobivali dozvolu za prelazak preko Save, pripadnici 102. brigade HVO-a prešli su na svoju ruku čamcima Savu i krenuli u oslobađanje okupiranog teritorija.

Ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko, ministar pomorstva,prometa i infrastrukture Oleg Butković i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić položili su danas (14.09.) kamen temeljac za početak radova na međudržavnom mostu između BiH i RH kod Svilaja (općina Odžak) vrijedan 22 milijuna eura. Svečanost je održana uz veliki broj dužnosnika iz BiH i Hrvatske, predstavnika veleposlanstava dviju država, predstavnika Vlade Županije Posavske na čelu sa premijerom Marijanom Klaićem i ministrima u Vladi, općinskih struktura vlasti, predstavnika vjerskih zajednica, gospodarstvenika, kao i mještana naselja kroz koje će prolaziti trasa koridora Vc. Svečanost je upriličena na lokaciji u blizini rijeke Save gdje će poniknuti most.

More Articles ...