„Od Silaja do Svilaja“ kratko predavanje  uz 150. obljetnicu Župe i posvetu crkve

Predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić sa ministrima u Vladi sudjelovao je u sadržajima organiziranim u povodu značajne obljetnice župe Svilaj. Tim je povodom nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić predvodio svečano Euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Imena Marijina. Uz značajnu obljetnicu dostojno je proslavljena nebeska zaštitnica svilajske župne zajednice. Nadbiskup Vukšić je tijekom Svete mise posvetio župnu crkvu i oltar.

Most preko Save kod Svilaja završen je u cijelosti, objekt je bez uvjetnih primjedbi prošao tehnički pregled nakon čega slijedi izdavanje uporabne dozvole, dok će puštanje u promet biti po dovršetku radova na dijelu trase u Bosni i Hercegovini, priopćili su u petak iz Hrvatskih autocesta (HAC).

DONJI SVILAJ - Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je u utorak 15. lipnja 2021.u Donjem Svilaju kako je interes Hrvatske i Bosne i Hercegovine da se most preko Save kod Svilaja, čija je gradnja završila prošle godine ali još uvijek nije u prometu, što prije stavi u funkciju i ojača prometnu povezanost dviju zemalja.

Most kod Svilaja nalazi se na koridoru Vc Budimpešta – Beli Manastir – Osijek – Sarajevo – Ploče, na autocesti A5, dionici Sredanci – granica BiH. Most je ujedno i kontaktna točka auto cestovne mreže Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Po puštanju u promet, u punoj prometnoj funkciji bit će ukupno 59 km autoceste A5.

Kako saznajemo iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH most na rijeci Savi kod Svilaja je u završnoj fazi. U narednim danima Velikog tjedna predstoji ispitivanje mosta: probno opterećenje te izrada horizontalne signalizacije kao i tehnički pregled što je potrebno za dobivanje uporabne dozvole kako bi spojio dvije države, Bosnu i Hercegovinu i Republiku Hrvatsku.

More Articles ...