Zoran Matkić
Typography

crkva  sv marka gradacacU Gradačcu je 13.lipnja obilježen katolički blagdan „Antunovo“, posvećen sv. Anti Padovanskom. Svečanost je započela Antunovskom procesijom u kojoj je sudjelovalo više stotina župljana i vjernika iz Doborskog i Šamačkog dekanata.

Posebno je dojmljiva bila misa s blagoslovom djece, obitelji i ljiljana koju je uz koncelebraciju desetak svećenika sužio fra Velimir Bavrka, župnik u Gornjoj Dubici.
 
Nakon koncelebrirane svete mise u crkvenom dvorištu organizirano je pučko veselje uz bogatu zakusku i neizbježno posavsko kolo. Blagdansko ozračje sa svojim susjedima i prijateljima Hrvatima-katolicima podijelili su i njihovi sugrađani drugačijih svjetonadzora..
    
Blagdan Sv.Antuna Padovanskog obilježava se stoljećima u Gradačcu, a nekada se 13.lipnja u Gradačcu organizirao, na daleko poznati gradski vašar. Župnik župe sv.Marka evanđeliste u Gradačcu, vlč.Ivo Kopić kazao je kako ima namjeru da na blagdan sv.Ante Gradačac postane okupljalište vjernika iz cijele Bosanske Posavine.
 
Za Posavinu.org piše Zoran Matkić