Čardak
Typography

U subotu, 15. rujna proslavljen je patron župe Žalosne Gospe u Čardaku, mjestu u općini Modriča u Bosanskoj Posavini. Misno slavlje predvodio je vlč. Marko Zubak, ravnatelj Katoličkog školskog centra u Tuzli, uz suslavlje 16 svećenika i sudjelovanje više od 150 vjernika.

Prije početka mise domaćin vlč. Pavo Kopić, župnik župe Čardak, pozdravio je vjernike i braću svećenike. Na poseban način zahvalio je nazočnom dekanu vlč. Jakovu Filipoviću te vlč. Marku, predvoditelju bogoslužja.

cardak 900

Vlč. Zubak propovijed započinje citiranjem pjesme Antuna Branka Šimića o Mariji, Majci Božjoj. Podsjetio je koliko je Marija veličanstvena i velika, a s druge strane obična žena svojega doba, koja je svoj život posvetila Bogu i sva Mu se stavila na raspolaganje.

Naglasio je nazočnima kako trebaju češće moliti kako bi svatko u svojem životu prepoznao Gospu. „Svatko od nas bi trebao biti obješen omčom vlastitih ali i grijeha svojih roditelja, ali Gospa nas je pomilovala i oprostila nam i time po tko zna koji put širom otvorila vrata Edenskog vrta“, rekao je, između ostalog, vlč. Marko.

Nakon euharistije slavlje patrona nastavljeno je u župnom dvorištu gdje je nazočne vlč. Pavo pozvao na okrepu.

Amanda Đogaš / KTcardak 1024