Čardak
Typography

Četvrti  po redu susret duhovnih zvanja Doborskog dekanata održan je u župi Čardak. Organizator susreta je vlč. Ivan Ravlić, župnik u Pos. Mahali i upr. župe Brusnica.

susret cardak

Na susretu je bilo najviše do sada preko 40-ak duhovni zvanja od mogućih 124 koliko ih ovaj dekanat broji u 15 župa. Na početku sve je pozdravio koordinator susreta vlč. Ravlić, u prvom redu domaćina župnika u Čardaku vlč. Pavu Kopića. Sve svećenike, redovnike i redovnice kao i jednoga bogoslova. Zatim je riječ uzeo predavač. vlč. Žarko Ošap župnik u B. Luci. Predavanje je počelo u 10 sati.

Ošap je naglasio u svojem referatu: „Dobro je čuti da ovaj posavski kraj, Doborski dekanat, kada su u pitanju duhovna zvanja, čuva tradiciju susreta istih. Svjedoci ste susreta istih u Derventskom dekanatu, kojega je isti   organizator vlč. Ivan Ravlić. Da, kako je lijepo kao braća i sestre zajedno biti i ovaj susret ispuniti zajedništvom, toplinom, ljubavlju. Ovaj susret je prigoda da si posvijestimo: ono što danas jesmo trebamo zahvaliti i onima koji su prije nas živjeli, borili se i stvarali. Koliko smo toga svjesni toliko smo manje u iskušenju misliti da sve s nama počinje i da nikomu ništa ne dugujemo.

Svijest da živimo od nasljeđa  koje smo primili od onih koji su bili prije nas, potiče nas na poniznost, ali i na odgovornost za ono što smo naslijedili, da to bude sačuvano i preneseno novim naraštajima. Postoji naime generacijska solidarnost u dobru i zlu koja nadilazi vremenske granice i povezuje u jednu živu cjelinu prošlost, sadašnjost i budućnost. Jedni od drugih nasljeđujemo jedno i drugo, dobro i zlo. Svaka je generacija odgovorna za ono što je primila  preda dalje. Svaka je generacija  također odgovorna  da novoj generaciji preda u baštinu što manje zla, a što više dobra.

 Štoviše, odgovoran je da lanac baštinjenog zla prekine, a lanac baštinjenog dobra nastavi i produži bez prekida. Ovi susreti se trebaju pretvoriti u izraz generacijske odgovornosti da se novim naraštajima, peko novih svjedoka vjere i čovjekoljublja, prenese sve ono dobro vjere i uljudbe što smo naslijedili, ali da tome također damo, kao i svaka generacija prije nas, i vlastiti doprinos kako bi se dragocjena baština umnažala i uvećavala, kako bi se stvarala duhovna akumulacija onoga što je istinito, vrijedno, lijepo, kako bi svjetlo Kristove vjere, koje smo primili, osvijetlilo živote i onih koji će doći poslije nas.

Ovaj susret se održava u Godini posvećenog života. Cijela godina je namijenjena posebno osobama posvećenog života, da bi se ovo lakše provelo u život Papa Franjo napisao je orkužnicu „Radujete se“. Okružnica ima tri cilja: prvi je „sa zahvalnošću se spomenuti nedavne prošlosti“, počevši od II. Vatikanskog sabora, drugi je cilj „s nadom prigrliti budućnost“ i treći je cilj „sa strašću živjeti sadašnjost“.

I nastavio je predavač „Kada smo mi duhovna zvanja u pitanju riječ je o zvanju – o pozivu. Što je zvanje, poziv, svećenik, redovnik, redovnica? Isus je bo jasan i nedvosmislen na Posljednjoj večeri kada je govorio učenicima s nakanom da dokrajči njihovu nevjeru i sumnje, otme ih od samih sebe, i poveže ih uza se: „Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod donosite. Time postaje jasno sve što je vezano uz zvanje i poziv. On je naš Gospodin i Učitelj i on nas poznaje. Ona nas je pozvao i izabrao takve kakvi jesmo. Sjetite se kako je neuke ribare odabrao  i izdvojio iz mnoštva književnika i poznavatelje Sv. pisma. Tako i nas iz mnoštva mudrih, pametnih, sposobnih i svetih, izabra slabe, neuke, grješne i nedostojne njegova poziva i zvanja, ali i našeg odaziva. Što smo mogli sve postići u svijetu ili čega smo se sve odrekli radi Gospodina?! Upravo zbog toga zvanje dolazi u krizu, jer smo iscrpili svoje snage i sreli se s pitanjem kako dalje ići naprijed. Kako riješiti krizu? Riječ je samo o onom „odreći se samog sebe“ i prepuštanje njemu „odreći se sebe“ znači obezvrijediti svoju umišljenu veličinu, zasluge svojeg sebeljublja“ zakljuio je predavač.

susret cardak1

Neposredno prije sv. mise s. Rozelina Knežević, predstojnica u sestarskom samostanu SMI (služavka malog Isusa) iznijela je ukratko kronološki, po godinama događanja kroz povijest ovoga samostana do današnjeg dana. Bila je burna povijest ovoga samostana.

Poslije vrlo kratke pauze, u 11 sati počela je sv. misa kojoj je predsjedao prof. dr. na Katoličkom bogoslovnom fakultetu gosp. dr. Zdenko Spajić. U propovijedi se osvrnuo na Papinu reformu u Crkvi, o braku i kako olakšati onima koji žive u braku a nisu crkveno regulirali svoj brak, o istospolnim brakovima, koja je svrha istih i što je s progresom, novim životima, o homoseksualcima i drugim perverzijama u životu. Da li smo slušaoci Božje riječi ili nas zemaljske brige udaljuju od Božje riječi. Kako očekujem plodove kraljevstva? Pogledajmo naše zajednice župne, samostanske, koliko manjkavosti ima u njima: razdori, mržnja, podmetanja jedni drugima, dvoličnosti, licemjerja, farizejštine, kako ono kaže sv. Pavao koji nabraja mnoga zla, koja opoganjuje čovjeka, jer izlaze iz njega ili su ugnijezdena u čovjeku. U mnogim segmentima crkva treba reformu. Na misi je bilo oko 50-ak vjernika-laika koji su budno  i pobožno pratili misu.

Poslije sv. mise vlč. Ravlić se zahvalio svim nazočnim i zakazao slijedeći susret duhovnih zvanja Doborskog dekanata predzadnja subota u rujnu 2016. godine u župi Gradačac, gdje će domaćin biti župnik vlč. Ivo Kopić. Na samom kraju učinjena je zajednička fotografija  pred oltarom u župnoj crkvi Gospe Žalosne u Čardaku.

Vlč. Ivan Ravlić župnik u Posavskoj Mahali{jathumbnail off}