Čardak
Typography

cardak posavina orgPo lijepom vremenu u župnoj crkvi u Čardaku vjernici su proslavili nebeskog zaštitnika svoje župe Žalosne Gospe u ponedjeljak 15. rujna tekuće godine sv. misom u 11 sati. Okupilo se oko 130 vjernika,

euharistijskom slavlju predsjedao je vlč. Goran Kosić, župnik u Bijelom Brdu k. Dervente u koncelebraciji sa 13 svećenika. Sve je pozdravio, na početku, vlč. Pavo Kopić, župnik-domaćin.

Propovjednik Kosić naglasio je sedam Žalosti BDM, poistovjećujući ih koliko-toliko s našim žalostima rekavši: „Lako je vjerovati kad sve ide dobru i životu a u žalosti se najbolje ogleda naša vjera, pa i čovječja humanost i solidarnost. Mi po uzoru na BDM možemo ovome svijetu biti blagoslov a ne prokletstvo, što nažalost često jesmo. Koliko je trpjela BDM dok je promatrala smrt svoga Sina jedinca. Dok trpi dijete trpi i majka, jer je duša majke jedno s dušom sina.

Sve boli Isusove imale su odjek u Marijinom srcu. Dok je Isus trpio na križu, mač je raskidao njezino majčinsko Srce. Kao što je kod naše propasti sudjelovala žena, majka unesrećenog čovječanstva, tako je kod našega otkupljenja imala sudjelovati žena Marija, Majka Otkupitelja i otkupljenog čovječanstva. Po ženi smrt i propast, po Ženi spas, život, obnova života i spasenje“ završio je propovjednik.

Po okupaciji župe Čardak 1992. godine srpski su ekstremisti do temelja srušili, župnu crkvu, samostan redovnica i starački dom, župnu kuću teško oštetili a svu dokumentaciju zajedno s matičnim knjigama zapalili su. Svi su župni objekti danas uglavnom završeni. Župa broji oko 60-ak kuća sa 122 vjernika. Naravno i ova župa kao i druge u bližem okruženju uglavnom su u izumiranju glede stanovništva.

Ivan Ravlić, župnik u Pos. Mahali k. Odžaka{jathumbnail off}