Domaljevac
Typography

Nekadašnji načelnik Općine Domaljevac, narodni zastupnik u Skupština Županije Posavske i član Gornjeg doma Parlamenta FBiH, a danas doktor znanosti koji piše znanstvene radove i pripremam se za docenturu gospodin dr. sc Željko Josić osvrnuo se na ono što se danas događa u njegovom Domaljevcu i vrlo oštro kritizirao projekt koji je u svoje vrijeme i sam razvijao, a radilo se o banji, domu zdravlja, dječjem vrtiću i samom lokalitetu gravitirajućih domlječkih naselja.

zeljko josic 1024Osvrt gospodina Josića prenosimo u cijelosti:

" Zaustavljaju me Domlječani i pitaju što je ono na Jelasu. Jedni misle da je sušiona, većina da je neka ćenifa.
Ljudi moji, nije ni jedno ni drugo. Ali, da izgleda kao ćenifa, vala jest.

Moram reći da je ovo čist diletantizam i brutalno pokazivanje neposjedovanja vizije Domaljevca i nerazumijevanja oblika i položaja u prostoru.
Osobno sam razvijao taj projekt a ponajviše truda uložio je Mario Jurkić da Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) i europske strukture prihvate projekt izgradnje bušotina vode za opskrbu u prvom planu banja, doma zdravlja, dječjeg vrtića ali i tom lokalitetu gravitirajućih domlječkih naselja.

UNDP je prihvatio ideju koja je konkretizirana hidrogeološkim istraživanjima i izgradnjom bunarskih bušotina dubine skoro 200 metara.
Urađeno je to za vakta načelnika Maria Jurkića. Aktualnom načelniku Stjepanu Piljiću ostalo je voditi završetak projekta.
I što se događa? Hajde, uz možda probleme trenutnog načelnika Piljića oko nastavka radova, jer njegovi su bili protiv tog projekta, govorili su da nema vode, rugali se s nekakvim fotomontažama vanzemaljaca itd, projekt je morao ići dalje jer sporazum o suradnji koji je s UNDP-om potpisao načelnik Mario Jurkić itekako obvezuje i trenutnog načelnika.

cenifa2

EVO KAKO ZAVRŠAVAJU PROJEKT

1. Zgradicu postrojenja postavljaju na po Jelasa i na pola puta koji je planiran između doma zdravlja i dječjeg vrtića i izlazi na križanje ulica kod Dake. To je trebao biti i požarni put jer će kod doma zdravlja država graditi stambenu zgradu. Sad su na po toga puta puknuli objekt. Ta zgradica trebala je biti locirana u liniji dječjeg vrtića. Takav položaj je planiran jer prati sklad uspostavljenih građevinskih linija a zgradica onda ne bila nabijena onako kao sad na po Jelasa. Planirano jest, ali je sada realizirano total kontra.

2. Ono nije ni ćenifa ni sušiona nego objekt iznad bušotine. Zašto su je onakvog izgleda napravili, meni nije jasno. To je davnih dana premašen stil i jako, jako ružno izgleda. Jednostavno, plijeni poglede i sama postavlja pitanje što je. Zašto je i neprirodno, nagrđujući prostor, toliko odvojena od zgradice s postrojenjem, tj. zašto nije koncipirano kao jedinstven objekt, nema odgovora.

Općinar koji je vodio projekt, a prije svega njegov pretpostavljeni morao se založiti za bolje arhitektonsko rješenje i pozicioniranje tih objekata u prostoru.
U javnosti krivica se svaljuje na Miroslava Lucića kao odgovornog općinara za vođenje projekta, ali to nije korektno. On je ipak samo općinski službenik i ne nosi odgovornost koju mu neki pokušavaju sada prišiti.

Mnogo je truda uloženo prije njih. Ostalo im je da odrade "šminkeraj". Ali, totalno su zbrljali.

cenifa 3

RIZNALI SU DA IMA VODE

Hajde, najvažnije da su priznali da ima vode i da će se riješiti pitanje opskrbe kvalitetnom vodom toga područja.
Ironija je da moraju završiti projekt Maria Jurkića koji su negirali. Možda u tom moranju i leži odgovor na pitanja u ovom tekstu. Kad se radi zato što se mora, onda se ili osvećuju ili rade samo da se odradi, ne vodeći računa o vrlo bitnim stvarima.
Domaljevac svakako zaslužuje bolje, ali nikako ovakav diletantizam kojim su trajno narušili lijepu sliku ovoga dijela Domaljevca" za naš portal kazao je dr. sc Željko Josić.

PRESS Posavina.org