Domaljevac
Typography

Gdje je danas, što radi i čime se bavi čovjek koji je dva mandata bio na čelu Domaljevca? Baš u vrijeme kada se udarnički gradilo i radilo i kada su u Domaljevcu izgrađene, urbane, kulturne sredine s jakim mjesnim institucijama. Bilo je to vrijeme kada se politički čeličilo i učilo demokraciji. O tom vremenu za jučer, danas i sutra svoju ispovijest za ovaj portal ispričao je Željko Josić docent doktor politikoloških znanosti.

Sad će četvrta godina kako me nigdje nema. Povukao sam se. Kad je sezona, gotovim domaće pekmeze, fino mi ide priča sa manufakturom prirodnih sapuna, stignem odraditi i objaviti pokoji znanstveni rad... i tako
ide dan za danom.

Ne trpam se u javni život. Politički sam se baš pravo pasivizirao. Trenutnu općinsku vladajuću strukturu poštujem onoliko koliko sam kao građanin dužan poštovati ali je ne cijenim, prvenstveno zbog načina kako je došla na vlast i zbog nedostatka energije, vizije i odlučnosti u vođenju naše općine. Ali, ne potepavam je, ne smetam ju. Ovo je njezin mandat i neka pokaže šta umije.

zeljo josic 901

Zašto sam se pasivizirao?

Dok sam ta dva mandata bio načelnik, radio sam, ali stvarno se rastrzao od posla, da ovom našem mjestu, našoj općini, priskrbim poziciju fino uređene, izgrađene, urbane, kulturne sredine sa jakim mjesnim institucijama. Držao sam pravac, a bilo je teško jer su, brate mili i sestro draga, udarali i po lijevom i po desnom bubregu!

Da, bili su to dani pravih političkih fajtova. Svi smo se čeličili i učili demokraciji. To je bilo vrijeme u kojem smo udarnički gradili i radili i politički rokali jedni po drugima, auuuu, strahota se i prisjetiti.

U toj borbi naučio sam poštovati protivnike. Do sada to nisam rekao javno pa ću sada: stari HDZ je jako zajeban protivnik, tko se s njim deset godina gnjuši gnjucajući ga u opoziciji, na koncu ga počne i poštovati. Kao protivnika.

I kao što bi slavni novinar Pejo Gašparević na moderiranju Prvim kongresom domlječke dijaspore rekao: "Pssst, odat ću vam jednu tajnu!", odat ću vam sad i ja jednu: u fajtu sa starim domlječkim hadezeom pokupio sam toliko njihovih fora i fazona koje sam, grijota reći, prašio po njima, da su oni plakali od bijesa a ja od cerekanja. Baš sam bio đubre! Generalno, bila su to slavna vremena. Nadam se da je i domlječki HDZBiH naučio neke lekcije.

zeljo josic 902

I onda je došlo vrijeme kad smo se svi pravo porokali. I nakon rokanja, u kojem je najbolje prošao, hajd da se ne uvrijede što ih tako nazvah, stari HDZ koji se vrni na vlast u Domaljevcu a da nikog ne pobijedi na izborima.

Sve je to bilo tako mučno. U tom vremenu toliko smo javni prostor zagadili gadostima i ružnim stvarima, da se želudac okretao. Sramim se, iskreno se sramim toga vremena!

Ne bih te traume ponovo evocirao, samo želim reći da mi je jako teško palo kada su mi leđa okrenuli oni koje sam uveo u politički život, pozicionirao i zacementirao u radni odnos, koje sam u konačnici pripremao da preuzmu vođenje općine.

Okretanje leđa nekako sam i podnio, ali onu mržnju koju sam im vidio u očima, ona me je uputila da je vrijeme za odlazak.

Čovjek shvati da je osobno poražen i da za njega nema više dobrodošlice u rođenom mjestu (mjestu kojega voli i za koje je, ajd da ne bude neskromno, mnogo i uradio). Ne krijem, nikada i nisam, da sam sve to shvatio.

Ja sam svima 'alalio, i starom HDZ-u i preletačima. Nisam svetac, i ja sam u molitvi da mi oni prema kojima nisam bio korektan i fer 'alale, oproste. Ili da me ostave u svojim kletvama.

željko josic 900

Zašto ovo pišem?

Ma nisam u depri. Sasvim sam ok. Zadovoljam sam svojim životom. Skinuo sam 30 kg. Baš sam onako fit, omršav. Pustio sam kosu i bradicu i izgledam, Bože mi "prosti" što mi jedna žena danas reče, k'o Isus Krist. Intelektualno, još su lončići na broju. De, nekad se malo pobrkaju, ali tako je to kad ulaziš u mušku menopauzu.

Pišem jer mislim da konačno moram sve ovo javno iznijeti. Previše ljudi pita gdje sam, zašto se ne aktiviram, hiljadu zašto a od mene nijedno zato. Eto, sad sam iznio.

Nadam se da će ovo pročitati i lik poznat kao Ilija Petrović iz Hanau. Njemu sam napisao poruku sa pitanjem: Reci mi šta sam ti loše uradio u životu da tolikom mržnjom u javnosti isijavaš prema meni? Nije mi odgovorio.

Vi koji pratite domlječke fb stranice znate da se radi o Domlječaninu Iliji Petroviću, koordinatoru HSP-a za Dijasporu, administratoru jedne fb stranice preko koje se zavadio sa cijelim Domaljevcem i šire a koji je valjda dokontao da me i on treba zgaziti, dokusuriti i poslati u zatvor da bi valjda narod glasovao za HSP i njegovo poštenje.

Molim hadezeovu općinsku vlast da mu odredi počasno mjesto u povijesti Domaljevca kao osoba koja je dotrčala četiri godine nakon svih i roknula svoj ekser u moju škrinju. Da ne bude da je prošlo bez njegove zasluge."Alalim i njemu". Nadam se da će naći svoj mir u srcu i dušu i politički se ostvariti.

Ispade ovo kao ispovijed. Odugačko, ali iskreno.

SRETNA VAM, ZDRAVA I MIRNA 2022. GODINA!

Doc.dr.sc.Željko Josić
30.12.2021.