Domaljevac
Typography

Osnovna škola braće Radića Domaljevac krenula je sa izradom plastičnih zaštitnih vizira za glavu, izrađenih 3D tehnologijom. Za izradu zaštitnih vizira koristi se oprema i materijal u STEM učionicama osnovne škole u Domaljevcu koja je opremljena u sklopu UNDP projekta „Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta (EGG)“.

Vizir se sastoji od nosača koji se izrađuje pomoću 3D printera i na njega se pričvršćuje prozirna folija za grafoskop koja služi kao zaštitni zaslon te elastična guma koja ide iza glave. Da bi se jedan vizir napravio 3D pisačem, potrebno je 2:40 min.viziri domaljevac 901

Općinski načelnik Stjepan Piljić i ravnatelj Doma zdravlja Domaljevac dr. Mario Pranjić posjetili su informatički kabinet u kojem se u prvoj fazi planira izraditi 10 plastičnih vizira za potrebe medicinskog osoblja Doma zdravlja Domaljevac.

Zaštitna oprema ovog tipa pruža sigurnost zdravstvenim djelatnicima, ali uz obavezno nošenje zaštitne maske ispod vizira. Zapravo viziri onemogućuju kapljično prenošenje zaraze, a također ih je moguće koristiti duže vrijeme jer se mogu oprati i dezinficirati, naglasio je dr. Mario Pranjić.

Općinski načelnik je izrazio zadovoljstvo pokretanjem proizvodnje medicinske opreme te najavio podršku u nabavci potrebnog materijala za izradu vizira. Zbog ograničavaćujih okolnosti zaštitnu medicinsku opremu je sve teže pronaći na tržištu pa je vlastita proizvodnja opreme od izuzetnog značaja kako bi se došlo do potrebne količine proizvoda koji se koriste za preventivne mjere u borbi protiv koronavirusa, izjavio je općinski načelnik Stjepan Piljić.

viziri domaljevac 900

Izvor općina Domaljevac-Šamac