Modriča
Typography

MODRIČA – Okruglim stolom pod nazivom “Vizija i strategija razvoja seoskog turizma na području općine Modriča”, u Tarevcima je u četvrtak, 30.07.2015. počeo trodnevni Šesti sajam ruralne privrede, turizma i kulturno-umjetničkog stvaralaštva na kojem je učešće najavilo 90 izlagača iz BiH, Srbije i Hrvatske.

tarevci 2015

Sajam organizira Opća poljoprivredna zadruga “Tarevci” u suradnji sa općinom Modriča, Poljoprivrednim Zadružnim savezom Republike Srpske i Nezavisnim biroom za razvoj Modriča te Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak Federacije BiH i Vlade Tuzlanskog kantona.

Sajam se održava u centru Tarevaca na glavnom seoskom trgu sa naslonom na Omladinski dom, njegove kapacitete i infrastrukturu. Na trgu će biti štandovi svih učesnika, otvaranje i zatvaranje Sajma, a u Omladinskom domu će biti edukativni sadržaji, Stručno savjetovanje, Okrugli sto i drugi edukativni sadržaji.

Direktor Opće poljoprivredne zadruge “Tarevci” Nahdet Sulejman kaže da će Sajam trajati tri dana.

U okviru Sajma, 01. kolovoza 2015. godine održat će se izložbeno-prodajni dan poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, sa smotrom jedanaest kulturno-umjetničkih društava. U okviru sadržaja programa toga dana će imati dvije svečanosti: prvo, stavljanje u funkciju tro komorne hladnjače kapaciteta 240 tona, i drugo, svečanost otvaranja VI sajma ruralne privrede, turizma i kulturnog stvaralaštva.

O “Mogućnostima i perspektivama razvoja seoskog turizma sa posebnim akcentom na razvoj agro-turizma u Republici Srpskoj”, “Zapošljavanju u seoskom turizmu” i “Stvaranju novog turističkog proizvoda”, temama današnjeg okruglog stola, govorili su inženjer Radmila Cvijić, predstavnik Resora za pružanje savjetodavnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske – Područna jedinica Doboj, dekan Fakulteta za turizam i hotelijerstvo iz Banjaluke Marija Knežević i načelnik općine Odžak Hajro Hadžidedić.

PROGRAM MANIFESTACIJE
Šesti sajam ruralne privrede, turizma i kulturnog stvaralaštva Tarevci 2015., ove godine će trajati tri dana.: 30 i 31.jula, i 01. augusta 2015. godine.

Četvrtak, 30.07.2015.
09:00 – 11:00 h
Praktična – teoretska obuka za unapređenje proizvodnje i brendiranje prehrambenih proizvoda ( Prof.Dr. Ramzija Cvrk, Odsjek za prehrambene tehnologije, Tehnološki fakultet Tuzla).
11:00 – 13:00 h
Okrugli sto: „Vizija i strategija razvoja seoskog turizma na područje Općine Modriča“.

Teme:
1.    Mogućnosti i perspektive razvoja seoskog turizma sa posebnim akcentrom na razvoj Agro-turizma (Dipl.Ing. Radmila Cvijić, Resor za pružanje savjetodavnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpke – Područna jedinica Doboj).
2.    Zapošljavanje u seoskom turizmu (Prof.Dr. Marija Knežević, Banja Luka).
3.    Stvaranje novog turističkog proizvoda (Dr.sc. Hajro Hadžidedić, Načelnik općine Odžak).
4.    Promocija potrebe izrade Programa ruralnog razvoja Mjesne zajednice Tarevci 2014.-2024.godine (Mustafa Mustajbegović, zamjenik predsjednika Mjesne zajednice Tarevci).
5.    Prezentacija projekta: “Izgradnja i razvoj Agro-turističkog centra Modriča” (Smail Ibrahimpašić, Predsjednik Skupštine Opće poljoprivredne zadruge Tarevci p.o.”

Petak, 31.07.2015.
10:30 – 13:30 h
Stručni skup na temu: “Lokalni ekonomski razvoj – uloga i značaj poslovnih/agroinkubatora u unapređenju ruralnog razvoja”
Moderator stručnog skupa je Smail Ibrahimpašić, Predsjednik Upravnog odbora Nezavisnog biroa za razvoj Modriča i Predsjednik Skupštine poljoprivredne zadruge „Tarevci“ p.o.
Nosioci organizacije Savjetovanja su Nezavisni biro za razvoj u partnerstvu sa Općom poljoprivrednom zadrugom „Tarevci“ p.o.

13:30 – 14:30 h
Obilazak Tarevaca, posjeta plantaži trešanja, posjeta i obilazak Agro-biznis centra Tarevci, odlazak na Šićaru i povratak na ručak…

14:30 – 16:00 h
Ručak u Omladinskom domu za sve učesnike stručnog skupa.

Subota, 01.08.2015.
10:00 – 12:30 h
Prijem i prihvat izlagača i uređenje izložbenih štandova. Domaćin Nahdet Sulejmen (061/178-459).
12:00 – 13:00 h
Doček i prijem kulturno-umjetničkih društava. Domaćin Mustafa Mustajbegović (063/994-889).
Doček i prijem gostiju – Smail Ibrahimpašić, Mehmed Beganović, Edin Halilbašić, Ibrahim Zilić.

Uredništvo GIP-a{jathumbnail off}

Redakcija portala